Κρίσιμο δεκαήμερο για το ΠΑΣΟΚ

Κρίσιμο δεκαήμερο για το ΠΑΣΟΚ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επόμενες δέκα ημέρες που ακολουθούν θα δείξουν πόσο επιτυχημένη ήταν η περιγραφή του ΠΑΣΟΚ ως «φορητού» κόμματος, το οποίο ουσιαστικά ταυτίζεται με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η αποστροφή, που ανήκει, βεβαίως, στον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, θα δοκιμαστεί κατά τις ημέρες απουσίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις ΗΠΑ. Αρκετοί συμφωνούν με τον υπουργό Υποδομών, ουκ ολίγοι όμως διαφωνούν και λένε ότι στην πραγματικότητα τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο πολλά που δεν θα χωρούσαν στις αποσκευές του κ. Βενιζέλου.

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, ο κ. Βενιζέλος σχεδιάζει (σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε σε στενούς συνεργάτες του το βράδυ της Πέμπτης) να προωθήσει τις από καιρό αναμενόμενες πρωτοβουλίες του ως προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Την ίδια ημέρα, Πέμπτη, 12 στελέχη και υποψήφιοι ευρωβουλευτές της «Ελιάς» (Π. Καψής, Ν. Μπίστης, Γ. Βερνίκος, Π. Ιωακειμίδης κ.ά.) πρότειναν μια σειρά οργανωτικών αλλαγών, προκειμένου να ενταχθούν στο σώμα των συνέδρων και κάποιοι εκτός ΠΑΣΟΚ και «Ελιάς». Ουσιαστικά αποτελεί ένα «παράθυρο» για την προσέλκυση προσώπων όπως ο κ. Σπ. Λυκούδης, ο οποίος –σε κάθε περίπτωση– δεν έχει οριστικοποιήσει τι πρόκειται να πράξει. Αν και ορισμένοι εκτιμούν πως οι προτάσεις των δώδεκα δεν απέχουν πολύ από τις απόψεις του κ. Βενιζέλου, πηγές της Χαρ. Τρικούπη εντόπιζαν ως σημείο το οποίο θα μπορούσε να εγείρει ενστάσεις τη δημιουργία νέου μητρώου μελών. Αλλα στελέχη επισήμαιναν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν χρησιμοποιεί πια τον όρο «ιδρυτικό», αλλά «πολιτικό και προγραμματικό» για το σχεδιαζόμενο συνέδριο, ενδεικτικό και των αρνητικών προθέσεων που έχει έναντι όσων επιθυμούν να τοποθετηθούν κάλπες κάποιου είδους.

Με την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών ενόψει της δημιουργίας της Κεντροαριστεράς εξακολουθούν να τάσσονται στελέχη όπως οι κ.κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ιω. Μανιάτης, Κυρ. Πιερρακάκης, Χρ. Πρωτόπαπας κ.ά. Παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα στελέχη δεν διαφοροποιούνται ανοιχτά, είναι σαφές πως και μεταξύ τους υπάρχει ανησυχία περί του ποια θα είναι η εικόνα του ΠΑΣΟΚ ενόψει των συζητήσεων που ανοίγουν με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αντιθέτως, το κλίμα εχθρότητας που υφίσταται μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του επιτελείου του και του κ. Ν. Ανδρουλάκη εντείνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί πλέον ανοικτά με όλες τις πρωτοβουλίες του κ. Βενιζέλου, περιλαμβανομένης της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο κόμμα. Στελέχη όπως ο κ. Κ. Σκανδαλίδης και η κ. Φώφη Γεννηματά δεν διαφοροποιούνται δημόσια, ωστόσο προεξοφλούν ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι δεδομένη, με μόνο άγνωστο στοιχείο την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Το τελευταίο ζήτημα που αναδύθηκε στη Χαρ. Τρικούπη (όπως έγραψε η «Κ» και χθες) αφορά τον κ. Φίλ. Σαχινίδη, ο οποίος έπειτα από μια περίοδο άβολων επαφών με τον κ. Βενιζέλο, αποχώρησε από τον Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαρ. Τρικούπη αντιμετωπίζουν, ακόμη, με καχυποψία τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος –κατά ειρωνική σύμπτωση– βρίσκεται ήδη, όπως και ο κ. Βενιζέλος, στις ΗΠΑ για σειρά δραστηριοτήτων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η συνεδρίαση του προεδρείου. Ο πρώην πρωθυπουργός θα βρεθεί και στον ΟΗΕ, αλλά και σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ιδρυμα Κλίντον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή