Το «Ποτάμι» κοιτάζει στο κέντρο

Το «Ποτάμι» κοιτάζει στο κέντρο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση στους πολίτες να εμπιστευθούν και να ενισχύσουν «το μεγάλο Κεντρώο Κίνημα» θα απευθύνει απόψε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, τοποθετώντας για πρώτη φορά το «Ποτάμι» ακριβώς στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Η επιλογή αυτή κρίθηκε αναγκαία όχι μόνον ως απάντηση σε όσους του καταλογίζουν σκόπιμη ιδεολογική ασάφεια για να ψαρεύει από παντού ψηφοφόρους, αλλά γιατί στην επτάμηνη πορεία του κόμματος, όπως λένε και συνεργάτες του, προέκυψε ως αυτονόητη ανάγκη το νέο κόμμα να εκφράσει όσους πολίτες «ασφυκτιούν μεταξύ της κυβερνητικής ατολμίας και του Συριζαϊκού λαϊκισμού και έχουν πια αντιληφθεί τον αναχρονισμό της διάκρισης αριστερά – δεξιά». Καθώς μάλιστα ειδικώς η νεότερη γενιά στην οποία κατεξοχήν απευθύνεται το «Ποτάμι» δεν έχει καν μνήμες από τους αλήστου μνήμης τελευταίους ηγέτες του Κέντρου, ο κ. Στ. Θεοδωράκης επείσθη να «οικειοποιηθεί» στο εξής τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, φιλοδοξώντας να του προσδώσει σαφή μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα.

Αυτός είναι και ο στόχος των 21 προτάσεων που θα δημοσιοποιήσει απόψε σε ημερίδα που πραγματοποιείται στο Ιδρυμα Μιχ. Κακογιάννης. Μια εκδήλωση που προετοιμάζεται από μήνες, καθώς στη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος μετείχαν δεκάδες πρόσωπα, πολλά εκ των οποίων δεν ανήκουν στο «Ποτάμι» και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν εθελοντικά μέσω της Επιτροπής Διαλόγου του κόμματος.

Η ομιλία του κ. Θεοδωράκη θα δοθεί το μεσημέρι στα ΜΜΕ. Συνεργάτες ωστόσο ήδη από χθες άρχισαν να προϊδεάζουν για ορισμένες από τις βασικές προτάσεις του «Ποταμιού». Για το δημόσιο χρέος π.χ. ο κ. Θεοδωράκης θα καλέσει με στοιχεία την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί ακόμη και τον Αύγουστο πλήρωσε αναιτίως χρεολύσια ύψους 3,95 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα χαρακτηρίσει επικίνδυνη την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ «για άμεσο ονομαστικό κούρεμα». Θα αντιπροτείνει τη χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής, αλλά και την ανάγκη στη νέα διαπραγμάτευση του χρέους να τεθεί το αίτημα της πρόσκαιρης αναστολής των δόσεων μέχρι να ανακτήσει η οικονομία τους ρυθμούς της. Για τον ΕΝΦΙΑ θα εισηγηθεί όχι μόνον την άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών βάσει της νέας πραγματικής αξίας των ακινήτων, αλλά και την ετήσια –στο εξής– επανεκτίμησή τους. Για τα «κόκκινα» δάνεια θα προτείνει ως λύση να επιτραπεί το leasing των ακινήτων από τις τράπεζες στους ιδιοκτήτες για μία τουλάχιστον πενταετία, προκειμένου να αποφευχθούν οι επικείμενες κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Θα εισηγηθεί επίσης το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οι τράπεζες να μη βάζουν «λουκέτο» στις υπερχρεωμένες εταιρείες που μπορούν αποδεδειγμένα να επιβιώσουν χωρίς επιπλέον δάνεια και να τις διευκολύνουν έστω με αλλαγές διοικήσεων.

Ως σημαντικές θεσμικές εισηγήσεις μεταξύ άλλων θα προτείνει την αλλαγή της εκλογής των δικαστικών λειτουργών, ένα νέο τρόπο ελέγχου των ΟΤΑ για να επιβληθεί διαφάνεια, την επέκταση του «πόθεν έσχες» στα επαγγέλματα που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και δειγματοληπτικούς ελέγχους ανά κατηγορία εργαζομένων, την άμεση προκήρυξη νέου διαγωνισμού για πενταετείς άδειες χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, την ανασύσταση του ΕΣΡ, και την υποχρέωση δημοσιοποίησης των κρατικών διαφημίσεων ανά ΜΜΕ.

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης αναμένεται να επαναφέρει την πρότασή του για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, προειδοποιώντας παράλληλα την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να μη διανοηθούν να διαλύσουν τη Βουλή πριν προχωρήσουν στην έναρξη της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή