Σε Συμπληγάδες η πολιτική Μέρκελ

Σε Συμπληγάδες η πολιτική Μέρκελ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσο περισσότερο χρήμα τυπώνει η ΕΚΤ, ελέω Κομισιόν, τόσο λιγότερο συχνά αναγκάζεται ο κ. Σόιμπλε να διεκδικεί χρήματα από τη γερμανική Βουλή για τις δανειολήπτριες χώρες του Νότου. Για μένα είναι σαφές ότι –παρά τις δημόσιες διαμαρτυρίες της– η κυβέρνηση θεωρεί θετικό να κάνουν τα στραβά μάτια η Επιτροπή, η ΕΚΤ και η τρόικα». Τάδε έφη Χανς-Ολαφ Χένκελ, ευρωβουλευτής της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος που σαρώνει στις τελευταίες τοπικές εκλογές.

Τα λόγια του καταδεικνύουν τις συμπληγάδες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ: από τη μια οι ευρωπαϊκές πιέσεις για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας και από την άλλη η εσωτερική απειλή, που ελλοχεύει από την ενίσχυση των ποσοστών της «Εναλλακτικής» σε βάρος των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών.

Γερμανός πολιτικός με άριστη γνώση των ευρωπαϊκών υποθέσεων προβλέπει ότι στις Βρυξέλλες ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα προσπαθήσει να εκδικηθεί την Αγκελα Μέρκελ για την ανόρεχτη στήριξη που παρέσχε στην υποψηφιότητά του. Θεωρεί μάλιστα ότι στην προσπάθειά του αυτή θα συνάψει συμμαχία με τον Μάρτιν Σουλτς, για να ασκήσει πιέσεις στην καγκελάριο να αλλάξει πολιτική. Θεωρεί δε ενδεικτική των προθέσεών του την υποβάθμιση των Γερμανών στη νέα Επιτροπή με την ανάθεση στον Γκίντερ Οτινγκερ της «ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας», ένα χαρτοφυλάκιο σαφώς υποδεέστερο αυτού της ενέργειας, που κατέχει σήμερα.

Αν οι πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο εντείνονται, σε εθνικό είναι σχεδόν ασφυκτικές. Οι σοσιαλδημοκράτες εταίροι της στην κυβέρνηση θέλουν να δουν κάποιες από τις ευρωπαϊκές τους θέσεις να υλοποιούνται και να μη σύρονται πίσω από την επιμονή των Χριστιανοδημοκρατών στην πολιτική λιτότητας. Στις τελευταίες τρεις τοπικές εκλογές, σε Σαξονία, Θουριγγία και Βραδεμβούργο, το ευρωφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» όχι μόνο ξεπέρασε το όριο του 3% αλλά συγκεντρώνει διψήφια ποσοστά. Ο αντισυστημικός σχηματισμός αντλεί κυρίως ψήφους από τους πρώην εταίρους της Μέρκελ, τους «Ελεύθερους Δημοκράτες», που κινδυνεύουν με αφανισμό από τον γερμανικό εκλογικό χάρτη, αλλά και από τους Χριστιανοδημοκράτες. Εκφραστής μιας συντηρητικής, ελαφρώς ξενοφοβικής, Δεξιάς, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα εκπροσωπεί τη μεσαία τάξη, τους νοικοκυραίους, που νιώθουν να βάλλονται από τα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα, αλλά και την προοδευτική στροφή του κόμματος της Μέρκελ σε οικογενειακά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή