«Κλειδώνει» η στρατηγική στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Κλειδώνει» η στρατηγική στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού, κ. Αντ. Σαμαρά, με την καγκελάριο της Γερμανίας, κυρία Ανγκέλα Μέρκελ, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται πάνω στην υλοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων δράσεων γίνεται. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι είναι βέβαιο πως μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ θα υπάρξει σύσκεψη του υπουργού κ. Γκ. Χαρδούβελη με τον πρωθυπουργό για την οριστικοποίηση της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά έως τότε σε προτεραιότητα βρίσκεται ο νέος προϋπολογισμός και όχι μόνο.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 θα περιλαμβάνονται τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις του για το πώς θα κινηθούν το επόμενο έτος τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ δεν επιτυγχάνεται δεδομένων των φοροελαφρύνσεων που θα προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά στο τραπέζι δεν υπάρχουν νέα μέτρα για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών.

Αντιστοίχως, και από την τρόικα σημειώνουν πως δεν έχει συζητηθεί κάποιο νέο μέτρο και δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους. Όπως σημειώνουν είναι μία συζήτηση που θα ενταθεί με τη φυσική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα από τις 30 Σεπτεμβρίου και μετά. Και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην κλείσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου που κατατίθεται το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.

Κάτι το οποίο δημιουργεί την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι θα μπορούσε τελικά να δοθεί η δημοσιονομική «ανάσα» που ζήτησε προσφάτως ο κ. Χαρδούβελης. Δηλαδή, τελικά να μην απαιτηθεί αυστηρά η επίτευξη του στόχου του 3% του ΑΕΠ και να υπάρξει μία συμφωνία για χαλάρωση και επίτευξη μικρότερου στόχου στα επίπεδα του 2,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει όσο το δυνατόν περισσότερες δράσεις του Μνημονίου μπορεί, ώστε να βελτιώσει το ποσοστό υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει για αργότερα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και να επαναδιαπραγματευτεί άλλες (εργασιακά, ΦΠΑ κλπ), στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να μπορούν να επιδείξουν αποτελέσματα σε άλλες μικρότερης εμβέλειας δράσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή