Εμπλοκή Ουάσιγκτον στο Κυπριακό

Εμπλοκή Ουάσιγκτον στο Κυπριακό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την πρόθεση των ΗΠΑ να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και να ασκήσουν την επιρροή τους για την εντατικοποίηση των συνομιλιών, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στον Κύπριο πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, σε συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών.

Το τι σηματοδοτεί η αμερικανική εμπλοκή μετά και την πρόσφατη συμφωνία Αναστασιάδη – Ερογλου στη Λευκωσία για εντατικοποίηση των συνομιλιών, αποτίμησαν χθες ο κ. Αναστασιάδης και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, που επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί και με τον Τούρκο ομόλογό του.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενδέχεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία ίσως και εντός του προσεχούς διμήνου. Ο κ. Κέρι μετέφερε την εκτίμηση ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει και ο κ. Αναστασιάδης περιορίσθηκε να σημειώσει ότι αν όντως αυτό ισχύει θα διαφανεί από τη συμπεριφορά της Αγκυρας και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το προσεχές διάστημα. Δεν εξετάστηκε η προοπτική διορισμού ειδικού συντονιστή των ΗΠΑ για το Κυπριακό, αλλά αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέδωσαν αυξημένη σημασία στο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την παρουσία του νέου ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος την Παρασκευή θα δει και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, δήλωσε ότι συζητήθηκε επίσης η ανάγκη διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, όπως και η οικονομική κατάσταση της χώρας που επηρεάζεται σημαντικά από τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, κάτι που αναγνώρισαν και Αμερικανοί διπλωμάτες.

Βενιζέλος με γ.γ. ΟΗΕ

Στο Κυπριακό επικεντρώθηκε και η συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ ο Ευ. Βενιζέλος με τον γενικό γραμματέα, Μπαν Κι Μουν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η Αθήνα θεωρεί πολύ καλή εξέλιξη τον διορισμό του κ. Αϊντα ως μεσολαβητή, ενώ υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η όποια λύση του Κυπριακού δεν νοείται να θίγει το κεκτημένο της μιας, ενιαίας διεθνούς προσωπικότητας της χώρας, ενώ πρέπει η λύση να γίνει δεκτή από τις δύο κοινότητες μέσω δημοψηφισμάτων.

Με τον κ. Μπαν συζητήθηκε επίσης το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, όπου ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την εθνική θέση υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά έναντι πάντων για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes).

Εξετάσθηκε, επίσης, όλο το φάσμα των μεγάλων ανοιχτών διεθνών κρίσεων. Για το θέμα του ISIS ο κ. Βενιζέλος τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα μετέχει στη διεθνή κινητoποίηση και συνεργασία κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν έχει πρόβλημα δράσης τζιχαντιστών στην επικράτειά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή