Ελεγχοι με παρέμβαση εισαγγελέα

Ελεγχοι με παρέμβαση εισαγγελέα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξύνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ και των δημάρχων που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των μετατροπών συμβάσεων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι θα γίνουν ακόμα και με παρέμβαση εισαγγελέα, ενώ η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με επιθετική ανάρτησή της στο Facebook προαναγγέλλει την αρνητική στάση της στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο όπου θα συζητηθεί το θέμα, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να είναι τιμητές του Δημοσίου αυτοί που το ξεχαρβάλωσαν».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, στον ΣΚΑΪ 100,3, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις διαδικασίες για την αξιολόγηση και τους ελέγχους των συμβάσεων, ακόμα και με εισαγγελική παρέμβαση. «Για πρώτη φορά γίνονται έλεγχοι για πλαστά δικαιολογητικά. Θα προχωρήσουμε και στον επανέλεγχο των συμβάσεων με όποιο κόστος. Αν χρειαστεί, θα υπάρξει παρέμβαση της Εισαγγελίας. Θα πρέπει οι κατεργαράκοι και οι απατεώνες να πάνε σπίτια τους γιατί τέτοιοι είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά για να διοριστούν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην κ. Δούρου. «Διορθώνουμε αμαρτίες του πολιτικού συστήματος. Είναι παράξενο που αυτές τις πρακτικές τις υπερασπίζονται εκείνοι που υποτίθεται πως είναι απέναντι στις πελατειακές σχέσεις». Αναφερόμενος προσωπικά στην κ. Δούρου είπε μάλιστα ότι «πρέπει να καταλάβει ότι είναι εκλεγμένη. Δεν κάνει πια αντιπολίτευση».

Ως προς την απόφαση κάποιων δημάρχων να μη συνεργαστούν, έκανε σαφές ότι «νόμος δεν είναι το δίκιο του δημάρχου, όλοι έχουν υποχρέωση να τον εφαρμόσουν» και διεμήνυσε ότι ευθύνες θα αποδοθούν εν καιρώ και στα υπηρεσιακά συμβούλια που αποφάσισαν την πρόσληψη υπαλλήλων με πλαστά πιστοποιητικά. «Υπήρχε συνολικά μια συμπαιγνία. Δεν θα πυροβολούμε όμως στον αέρα. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά». Εντονη κριτική στην κ. Δούρου άσκησε και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ελεγχος πλαστών πτυχίων από την Περιφέρεια, «όχι» στον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν με το διάταγμα Παυλόπουλου είναι η γραμμή που θα τηρήσει, από την άλλη πλευρά, η κ. Δούρου στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο. Η ανάρτησή της στο Facebook είχε τίτλο «Κοίτα ποιοι μιλάνε» και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κάλυψη πλαστογράφων αποτελεί ειδικότητα όλων όσοι επί 40 και πλέον χρόνια έστηναν το δικό τους πελατειακό κράτος. Ειδικότητα των ίδιων είναι και η εκτόξευση λάσπης ότι δήθεν όσοι απορρίπτουμε την κατ’ όνομα “αξιολόγηση” καλύπτουμε πλαστογραφίες και παραποιημένα πτυχία. Οποιος παραβίασε τον νόμο θα αντιμετωπίσει τις ανάλογες κυρώσεις και ό,τι προβλέπεται πειθαρχικά. Η Περιφέρεια Αττικής εγγυάται την τήρηση όλων εκείνων των ενεργειών που διασφαλίζουν τη νομιμότητα».

Η περιφερειάρχης αποκαλεί την αξιολόγηση «φερετζέ της περαιτέρω υποστελέχωσης και επομένως της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών», αναφέρει ότι ο έλεγχος των πτυχίων διενεργείται υποχρεωτικά από τις Διευθύνσεις Διοικητικού των δημόσιων υπηρεσιών. Σε περίπτωση που το θέμα τεθεί σε ψηφοφορία, η πλειοψηφούσα παράταξη διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία όπως ορίζει ο «Καλλικράτης».

Απεργία ΑΔΕΔΥ

Σήμερα εξάλλου οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν συμμετέχοντας στην απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης. Στην κινητοποίηση μετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, Προνοιακές Μονάδες, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή