Στα 567,4 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Στα 567,4 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 567,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 από 398,6 εκατ. που ήταν πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 13,6 δισ. ευρώ από 13,1 δισ. ευρώ πέρυσι, αλλά έντονα ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 24,4 δισ. από 22,9 δις. Αύξηση η οποία αποδίδεται κυρίως στις εισαγωγές πλοίων.

Σε ότι αφορά το εισόδημα από τον τουρισμό, φέτος στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου αυξήθηκε κατά 800 περίπου εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι και έφτασε τα 6,6 δισ. ευρώ από 5,8 δισ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισπράξεις από τη ναυτιλία, που διαμορφώθηκαν στα 7,4 δισ. ευρώ από 6,9 δισ. ευρώ.

Για ένα ακόμα χρόνο οι τόκοι που καταβάλλει το δημόσιο είναι ελαφρώς μειωμένοι, ενώ φέτος στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου έχουν εισπραχθεί αισθητά λιγότεροι πόροι από την Ευρώπη, καθώς τα εν λόγω έσοδα ανήλθαν στα 4 δισ. όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα ήταν 5,1 δισ.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι ξένες άμεσες επενδύσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 1 δισ. ευρώ από 235,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι μόνο τον Ιούλιο του 2014 το πλεόνασμα ήταν 1,6 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν στο 2,8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή