Επιστρέφουν 80 αρχαία νομίσματα

Επιστρέφουν 80 αρχαία νομίσματα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ. Τη λιγότερο υπηρεσιακή ή διεκπεραιωτική αποστολή θα έχει σήμερα ανάμεσα στους συναδέλφους του στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οργανώνεται από την ιταλική προεδρία στο Τορίνο, ο Κώστας Τασούλας.

Στο περιθώριο του συμβουλίου, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, θα του παραδώσει ογδόντα αρχαία αργυρά ελληνικά νομίσματα κλασικών και ελληνιστικών χρόνων από τη Μακεδονία.

Τα νομίσματα είχαν κατασχεθεί από τις ιταλικές αρχές στη Βενετία ως παρανόμως εξαχθέντα στην Ιταλία και κατόπιν απόφασης δικαστηρίου της Βενετίας εγκρίθηκε η επιστροφή τους στο ελληνικό κράτος.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εφαρμογής από ιταλικής πλευράς της κοινοτικής οδηγίας 93/7/ΕΟΚ, η οποία αφορά την επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών.

Τα νομίσματα, εβδομήντα εννέα αργυρά και ένα χάλκινο, χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. και προέρχονται από περιοχές της Χαλκιδικής (Ακανθος και Τορώνη).

Τα αρχαία αντικείμενα είχαν κατασχεθεί το 2008  στην  ιταλική επικράτεια από τις  ιταλικές  διωκτικές αρχές που επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του  ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού,  οι οποίες προέβησαν  στον  έλεγχο  και την επιστημονική τεκμηρίωση της προέλευσης και της σημασίας των νομισμάτων.

Οι συνεχείς και επίμονες ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, σε συνεργασία με τις ιταλικές δικαστικές αρχές και τις υπηρεσίες του ιταλικού υπουργείου Αγαθών, Πολιτισμού και Τουρισμού, είχαν ως αποτέλεσμα την απόδοση των παραπάνω νομισμάτων στο ελληνικό κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή