Γιάννης Αλοίμονος: «Θα επέστρεφα στην Ελλάδα εάν μπορούσα να συνεχίσω την έρευνά μου»

Γιάννης Αλοίμονος: «Θα επέστρεφα στην Ελλάδα εάν μπορούσα να συνεχίσω την έρευνά μου»

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;

Πριν από λίγες μέρες, όταν διαπίστωσα ότι μια πρόσφατη διδακτορική διατριβή από το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης στο διάσημο πανεπιστήμιο ΜΙΤ βασιζόταν σε ένα θεώρημα του αρχαίου Ελληνα γεωμέτρη Απολλώνιου.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;

Με δίδαξε πώς να συνεργάζομαι με άλλους για να πετυχαίνω τους στόχους μου. Δεν το ήξερα, γιατί στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα όπου «αλέστηκα», υπήρχε τιμωρία σε περίπτωση συνεργασίας σε μια ομάδα.

Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

Πώς να δουλεύω μόνος μου και πώς να ονειρεύομαι. Είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς να ονειρευτείς.

Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Ελληνες;

Εχουμε μια τεράστιας σημασίας ιστορία, έχουμε παράδοση και κουλτούρα που δημιουργούν εμπιστοσύνη στον εαυτό μας – και με αυτοπεποίθηση μπορεί να κάνεις οτιδήποτε. Επίσης, είμαστε φιλοσοφημένοι άνθρωποι και ένα παράδειγμα σκέψης αποτελούν οι ερωτήσεις αυτής της συνέντευξης – σπάνια θα δεις ανάλογες σε εφημερίδα ή περιοδικό. Δεν νομίζω ότι υστερούμε σε κάτι. Πολλοί από τους συναδέλφους μου βρίσκουν από αυτήν τη στήλη ελαττώματα στους Ελληνες, όπως «ατομικιστές» ή «ζηλόφθονοι» κ.λπ. Θα διαφωνήσω. Ακόμη και αν υπάρχει κάποιος ατομικισμός στη χώρα, δεν γεννιόμαστε ατομικιστές – είναι το σύστημα της παιδείας που ευθύνεται  γι’ αυτό.

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, μερικά ελληνικά πανεπιστήμια είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Θα γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά όταν θα είναι αυτόνομα – θα διοικούνται δηλαδή από τους καθηγητές όλων των σχολών τους και το υπουργείο Παιδείας δεν θα έχει καμία ανάμειξη.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία;    

Το μέλλον του κόσμου είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα ανθρωποειδή ρομπότ που θα αντικαταστήσουν τους περισσότερους σε όλες τις βιομηχανίες. Αυτή η επανάσταση μπορεί να πάρει είκοσι ή τριάντα χρόνια, αλλά έρχεται. Στο μεταξύ, τα ρομπότ πρέπει να γίνουν έξυπνα, να βλέπουν, να ακούν, να συνεννοούνται μαζί μας – δεν θα έχουν την ευφυΐα μας, αλλά θα είναι αρκετά έξυπνα ώστε να κάνουν διάφορες δουλειές. Με περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να φτιαχτούν δέκα εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, σπαρμένες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες θα αναπτύξουν τη νέα τεχνολογία για διάφορα τμήματα (χέρια, μάτια και όραση, αυτιά και ακοή, νοημοσύνη) των ανθρωποειδών ρομπότ. Μακροπρόθεσμα, θα έφερναν δισεκατομμύρια στη χώρα. Οι Ελληνες είναι τέλειοι για μια δουλειά όπως αυτή, αφού δεν είναι μόνο καλοί μηχανικοί, αλλά και ευρηματικοί και φιλοσοφημένοι. Πρέπει να είσαι και λίγο… φιλόσοφος όταν ασχολείσαι με τόσο υψηλή τεχνολογία, και ειδικά με τέτοια ρομπότ – είναι σαν να δουλεύεις το «γνώθι σαυτόν».

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

Εάν κρίνουμε από ό,τι δημοσιεύεται στο Facebook, η αριστεία εκφράζεται στην τέχνη – τη μουσική, τη λογοτεχνία, το θέατρο, το χορό. Τη βρίσκεις, βέβαια, και στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, αλλά πρέπει να την ψάξεις.

Τι ουσιαστικό μπορούν να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;

Μια παροιμία λέει ότι «δεν μπορείς να γίνεις προφήτης στο χωριό σου»… Είναι δύσκολη ερώτηση. Οι διακεκριμένοι Ελληνες του εξωτερικού θα μπορούσαν να προσφέρουν συμβουλές στην πολιτεία και διασυνδέσεις. Θα χρησίμευαν σαν ένα think tank σχετικά με την ανάπτυξη -υποδομές, νοσοκομεία κ.ά.-, όπου ο καθένας θα δίνει συμβουλές σε θέματα του κλάδου του. 

Τι θα συμβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;

Να μη χάνει την ελπίδα του. Οι Ελληνες πολιτικοί απέτυχαν οικτρά με την τρόικα, αλλά ο αέρας στις Βρυξέλλες και στην Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει για ένα μέλλον πολύ καλύτερο, όχι της λιτότητας, αλλά της ανάπτυξης.

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση – και ποιο είναι;

Βγήκε. Οι Ελληνες κατάλαβαν ότι σε περιόδους κρίσης χρειάζονται ικανούς ηγέτες, που σημαίνει ότι εκείνοι που μας κυβερνούν και όσοι ανακατεύονται με την πολιτική πρέπει να είναι οι καλύτεροί μας. Ομως, οι πιο προχωρημένοι, από άποψη διανόησης και ηθικής, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν ελκύονται από την πολιτική – προτιμούν τα Μαθηματικά, τη Μουσική, τη Μηχανολογία, τη Νομική, την Ιατρική, τη Χημεία. Αναδιαρθρώνοντας το σύστημα της εκπαίδευσης ριζικά, μπορεί σε είκοσι χρόνια αυτοί που θα μας κυβερνούν να είναι οι πιο ξύπνιοι και οι πιο ικανοί… Εάν από το Δημοτικό δείχναμε στα παιδιά πώς δουλεύει η σύγχρονη δημοκρατία και πόσο σπουδαίο είναι να υπηρετείς τον λαό ως εκλεγμένος μέσα από ελεύθερες εκλογές, δεν θα φτάναμε ποτέ έως εδώ.

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Θα επέστρεφα εάν μπορούσα να συνεχίσω την έρευνά μου.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

Τον απογευματινό ύπνο.

Ο Ελληνας ήρωάς σας.

Ο πατέρας μου.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

1981

Αποφοιτά με άριστα από το Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1987

Ανακηρύσσεται διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Rochester, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, και γίνεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, στις ΗΠΑ.

1991

Για την έρευνά του του απονέμεται βραβείο από τον πρόεδρο Μπους στις ΗΠΑ και, δύο χρόνια μετά, βραβείο από το Ιδρυμα Μποδοσάκη.

1996

Γεννιέται ο γιος του Στρατής και την επόμενη διετία η κόρη του Χλόη-Μαρία.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.

Το φλοίσβο.

Το πρόσωπο που νοσταλγώ.

Η μάνα μου.

Η γεύση που συχνά ανακαλώ.

Το ρόδι.

Η πιο ελληνική μου λέξη.

Μεγάλος.

Τι παίρνω μαζί μου φεύγοντας από την Ελλάδα.

Ματιές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή