Εύσημα αλλά και συστάσεις από Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Εύσημα αλλά και συστάσεις από Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων είναι αξιοσημείωτη, τονίζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε χθες με τίτλο «Η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα».

Η εισαγωγή του ηλεκτρονικού μητρώου και η απλοποίηση της διαδικασίας για τη δημιουργία μιας καινούργιας επιχείρησης αλλά και η θεσμοθέτηση της «εταιρείας του ενός ευρώ» ήταν οι βασικοί λόγοι που βοήθησαν την Ελλάδα να ανεβεί 110 θέσεις στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business». Η Ελλάδα σήμερα κατέχει την 36η θέση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη βελτίωση οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο μεταξύ του 2012 – 2013. Συγχρόνως τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Υπηρεσίες

Παρόλο που η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι «πρωταθλήτριες των μεταρρυθμίσεων», σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και οι δύο χώρες έχουν κάνει πολλά για να μεταρρυθμίσουν τα επαγγέλματα που προσφέρουν υπηρεσίες, υπάρχει ακόμα «πολύς χώρος» για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις όταν συγκρίνονται με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία. Οι άλλες δύο χώρες, Ιταλία και η Ισπανία, ξεκίνησαν από ένα ευνοϊκότερο ρυθμιστικό περιβάλλον από την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Παρόλο που και αυτές οι χώρες το βελτίωσαν, και για τις τέσσερις χώρες του Νότου η απόσταση με τα άλλα κράτη-μέλη, με το πιο ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο στις αγορές προϊόντων, εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Στα αρνητικά, η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελλάδα επλήγη σοβαρά από τις επιπτώσεις της κρίσης, με βασικό αντίκτυπο στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων στο δικαστικό σύστημα, καθώς αυξήθηκε η διάρκεια επίλυσης δικαστικών υποθέσεων. Μέχρι το 2012, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει η Επιτροπή, χαρακτηρίστηκε από έλλειψη φιλοδοξιών, ενώ τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος. Σύμφωνα με την Επιτροπή, στην παρούσα φάση ένα ευρύ πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα του συστήματος στο μέλλον.

Αγορά εργασίας

Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στις τέσσερις χώρες είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικά οφέλη σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία αυξήθηκε 4% στην Πορτογαλία και σχεδόν 9% στην Ελλάδα, αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμηνύει ότι τώρα που οι πιέσεις των αγορών έχουν εκτονωθεί, οι χώρες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως προσηλωμένες στην εφαρμογή μιας αποφασιστικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Η έκθεση αναδεικνύει, τέλος, τα πρόσθετα οφέλη υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα συνεχιστούν σε όλους τους τομείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή