FTSE: Παραμένει ανεπτυγμένη αγορά το Χ.Α.

FTSE: Παραμένει ανεπτυγμένη αγορά το Χ.Α.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για 11η συνεχή χρονιά παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών υπό καθεστώς παρακολούθησης (watch list) μετά την ετήσια αξιολόγηση του οίκου FTSE. H επόμενη ετήσια αξιολόγηση είναι τον Σεπτέμβριο του 2015, με ενδιάμεση αξιολόγηση τον Μάρτιο του 2015. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκεται στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών του FTSE μαζί με άλλες 20 αγορές (Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα, Ισπανία, Σουηδία).

Την τελευταία διετία 2012-2013 ήταν οι πιο δύσκολες αξιολογήσεις του FTSE για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μπορεί η Αθήνα να πληρούσε σχεδόν όλα τα θεσμικά κριτήρια (εκτός του φόρου υπεραξίας) εντούτοις τέθηκε θέμα υποβάθμισης, αφού η ελληνική οικονομία δεχόταν συνεχείς υποβαθμίσεις από τους τρεις διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (Moody’s S&P και Fitch).

Προσφάτως η S&P Dow Jones υποβάθμισε το ελληνικό χρηματιστήριο στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών από τις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ έχει μεσολαβήσει η υποβάθμιση σε αναδυόμενη, από τη Morgan Stanley, τον περασμένο Νοέμβριο.

Μεγαλύτερη βαρύτητα ως προς τις αξιολογήσεις των ξένων οίκων έχει ο δείκτης MSCI που παρακολουθεί δείκτες συνολικού ενεργητικού άνω των 7 τρισ. δολαρίων και ακολουθεί ο S&P Dow Jones με δείκτες συνολικού ενεργητικού άνω των 6 τρισ. δολαρίων και αμέσως μετά η JP Morgan με δείκτες σε μετοχές και ομόλογα που ξεπερνούν τα 5 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον S&P Dow Jones Indices, το ελληνικό χρηματιστήριο από χθες μετακινήθηκε στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών, μαζί με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη S&P Emerging Broad Market Index θα είναι 0,8%, του Κατάρ 0,9% και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο 1%. Σημειώνεται πως η στάθμιση της Κίνας είναι στο 24% και της Βραζιλίας στο 11,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή