Οι καθολικοί της Αλβανίας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καθεδρικός ναός στην πόλη Ρέσεν της Αλβανίας αποτελεί εδώ και χρόνια το σύμβολο της αναγέννησης της Καθολικής Εκκλησίας στην Αλβανία, γεγονός που επετεύχθη μετά από δεκαετίες κομμουνιστικής καταπίεσης. Την τάση αυτή εν όψει και της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αλβανία το Σαββαροκύριακο αποτύπωσε στη φωτογραφική συλλογή του για τους Καθολικούς της Αλβανίας ο συνεργατης της «Κ»  φωτογραφος Enri Canaj.

Για την χειροτονία του νέου ιερέα της Καθολικής Εκκλησίας στο Ρέσεν, όπως αποτυπώνεται και στη συλλογή, αρκετοί ήταν οι πιστοί που έσπευσαν στον καθεδρικό ναό της διάσημης πόλης.  Ο φωτογράφος Enri Canaj ήταν εκεί και απαθανάτισε σημαντικές στιγμές τόσο κατά την διάρκεια της τελετής, όσο και κατά την περιήγησή τους σε άλλες εκκλησίες της χώρας, όπως στον ναό του Αγίου Παύλου στα Τίρανα. Αυξημένη είναι η ροή επισκεπτών από όλον τον κόσμο και ανεξαρτήτως θρησκείας στο ναό του Αγίου Αντωνίου στα Τίρανα, καθώς ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί μια από τις πιο γνωστές εκκλησίες στην Αλβανία.

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο

Ο Enri Canaj γεννήθηκε στα Τίρανα, Αλβανία, το 1980, πέρασε τα παιδικά του χρόνια εκεί και μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1991, αμέσως μετά το άνοιγμα των συνόρων. Με τις εικόνες του διηγείται ιστορίες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια στην «Κ» τόσο φωτογραφικά όσο και σε μορφή βίντεο.

Σπούδασε φωτογραφία στο Leica Academy στην Αθήνα, ενώ το 2007 πήρε μέρος σε ένα πρόγραμμα του Βρετανικού Συμβουλίου σχετικά με τη μετανάστευση. Έχει εργαστεί στα Βαλκάνια, κυρίως στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία, καθώς και στην Ελλάδα, με επίκεντρο την μετανάστευση και την πρόσφατη κρίση. Από το 2008 είναι ανεξάρτητος φωτογράφος για σημαντικές εκδόσεις σε διάφορα μέσα, ενώ προς αναγνώριση της δουλειάς του έχει λάβει βραβεία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή