Nέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 21.620 ανέργους

Nέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 21.620 ανέργους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέα προγράμματα απασχόλησης 21.620 ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να ενεργοποιηθούν από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για προγράμματα που συνδυάζουν κάποιες από τις πρακτικές του παρελθόντος με νέα χαρακτηριστικά και στόχο τη διατήρηση της απασχόλησης και μετά το τέλος της επιδότησης.

Το πρώτο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, αφορά 16.620 ανέργους ηλικίας από 29 έως 64 ετών, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων. Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου το πρόγραμμα να «τρέξει» μέσα στον Οκτώβριο.

Περιλαμβάνει δέσμη παρεμβάσεων, όπως πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 100 ωρών, πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα διάρκειας 300 ωρών, δράσεις συμβουλευτικής υποστήριξης, πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος και απασχόληση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το 25% των εκπαιδευθέντων για τουλάχιστον 2 μήνες, με ελάχιστες αποδοχές 25 ημερομίσθια ανά μήνα.

Το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ, αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών. Ηδη δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση και αναμένεται η προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ. Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δεν έχουν προβεί, 3 μήνες πριν από την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά), σε μείωση προσωπικού. 

Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης κι έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης. Επισημαίνεται πως οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση. Υποδεικνύονται στις επιχειρήσεις από την αρμόδια υπηρεσία (ΚΠΑ2), σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες.

Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών τον μήνα (ημέρες ασφάλισης).

Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους για 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, στα νέα αυτά προγράμματα διασφαλίστηκε η συμμετοχή ανέργων από περιφέρειες που αποκλείονταν σε προηγούμενα, όπως η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή