Αντίδραση από Αθήνα στην πρόκληση Μιλόσοσκι

Αντίδραση από Αθήνα στην πρόκληση Μιλόσοσκι

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ήλιο της Βεργίνας στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου φωτογραφήθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, o οποίος δημοσίευσε τις φωτογραφίες σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να προκαλέσει. Οπως είναι γνωστό, η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 απαγορεύει τη χρήση του ήλιου της Βεργίνας ως εθνικού συμβόλου από την ΠΓΔΜ καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Στην πρόκληση των Σκοπιανών απάντησε το ΥΠΕΞ. Τη Δευτέρα η εφημερίδα Vest δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ, αλλά και δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ. «Οταν πατήσαμε το πόδι μας στον Μύτικα αγκαλιαστήκαμε, φωνάζαμε και τραγουδούσαμε. Εννοείται ότι βγήκαμε φωτογραφία. Η φωτογράφηση μιας τέτοιας μακεδονικής παρέας συνοδεύεται απαραίτητα από τα κρατικά και ιστορικά μακεδονικά σύμβολα. Ετσι, στην κορυφή του Ολύμπου κυμάτισαν δύο σημαίες και βγάλαμε φωτογραφίες με ιδιαίτερη ικανοποίηση», δήλωσε στη Vest ο κ. Μιλόσοσκι.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κ. Κούτρας, σχολίασε το περιστατικό με δηκτικό τρόπο: «Ευχαριστούμε τον κ. Μιλόσοσκι που επισκέφθηκε τη χώρα μας, προκειμένου να φωτογραφεί, εντός της Ελλάδας, με τον ήλιο της Βεργίνας, ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο. Δεν τον παροτρύνουμε, όμως, να το κάνει και στη χώρα του, καθώς αυτό θα συνιστούσε ακόμα μία παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας», είπε ο κ. Κούτρας και πρόσθεσε: «Οι προκλήσεις μπορεί να δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις απέναντι σε κάθε είδους αλυτρωτισμό, αλλά δεν βοηθούν κανέναν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή