Καταδίωξη δουλεμπορικού σκάφους, με τρεις τραυματίες

Καταδίωξη δουλεμπορικού σκάφους, με τρεις τραυματίες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη αιματηρό επεισόδιο προστέθηκε στις καθημερινές, συνεχείς προσπάθειες των λιμενικών να αποτρέψουν την παράνομη δράση διακινητών μεταναστών, όταν, χθες το πρωί, στα ανοιχτά της Καλύμνου, δύο μετανάστες και ένας λιμενικός τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής. Ο κυβερνήτης του δουλεμπορικού σκάφους, που μετέφερε 12 μετανάστες, δεν υπάκουσε στις εντολές των Ελλήνων λιμενικών να «σβήσει τις μηχανές» και ακολούθησε καταδίωξη. Μέσα στο ταχύπλοο διακρινόταν μόνο ο χειριστής του, ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, στο εσωτερικό του υπήρχαν ακόμη 13 άτομα, ένας από τους οποίους επίσης μέλος δουλεμπορικού κυκλώματος. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, το δουλεμπορικό εμβόλισε το φουσκωτό του Λιμενικού. Ενα από τα δύο στελέχη του Λιμενικού Σώματος που επέβαιναν στο φουσκωτό της υπηρεσίας έπεσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τους λιμενικούς, το δουλεμπορικό επιχειρούσε να βυθίσει το φουσκωτό τους κάνοντας ελιγμούς. Μετά την επανειλημμένη άρνηση των χειριστών του δουλεμπορικού να συμμορφωθούν, οι λιμενικοί άνοιξαν πυρ πρώτα στον αέρα και έπειτα στοχεύοντας τη μηχανή του σκάφους. Αυτό ακινητοποιήθηκε και, μετά τη σύλληψη του χειριστή του, οι λιμενικοί ανακάλυψαν άλλα 13 άτομα. Δύο από τους μετανάστες ήταν σοβαρά τραυματισμένοι και αμέσως στήθηκε επιχείρηση για τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία. Αρχικά και οι τρεις διακομίστηκαν με σκάφος του Λ.Σ. στην Κάλυμνο για τις πρώτες βοήθειες και από εκεί, ένας από τους μετανάστες διακομίσθηκε με ελικόπτερο Super Puma στη Ρόδο και ο άλλος με C-130 στη Θεσσαλονίκη. Για το συμβάν διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση ώστε να διερευνηθούν οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού και ειδικότερα το αν αυτές «επέβαλαν τη χρήση όπλου». Σύμφωνα πάντως με στελέχη του Λ.Σ., τηρήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι από τον νόμο κανόνες εμπλοκής. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι από την πρώτη ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι οι τραυματισμοί προήλθαν από εξοστρακισμό. Οι δύο Τούρκοι διακινητές συνελήφθησαν, ενώ ενημερώθηκαν οι εισαγγελικές αρχές.

Οπως λένε στην «Κ» λιμενικοί που υπηρετούν στο Αν. Αιγαίο, τις περισσότερες φορές οι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με φουσκωτές βάρκες, χωρίς διακινητή. Περιπτώσεις όπως η χθεσινή είναι από τις «λιγότερο συνηθισμένες», ενώ τα χρήματα που πρέπει να καταβάλουν οι μετανάστες για «τέτοια διακίνηση» είναι διπλάσια. Οι διακινητές που συλλαμβάνονται είναι συνήθως Τούρκοι από τα παράλια της χώρας, ενώ αρκετοί έχουν παρελθόν εμπλοκής με τον νόμο. Πληρώνονται αφότου επιστρέψουν στην Τουρκία με άδειο σκάφος, διαφορετικά το κύκλωμα παρακρατάει την αμοιβή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή