Emma Watson: «Στα 18 αποφάσισα ότι ήμουν φεμινίστρια»

Emma Watson: «Στα 18 αποφάσισα ότι ήμουν φεμινίστρια»

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Emma Watson, η ηθοποιός που γνωρίσαμε ως Ερμιόνη μέσα από τις ταινίες ‘Harry Potter’, αφού αποφοίτησε από το κολλέγιο το περασμένο καλοκαίρι, ανακηρύχτηκε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης των Ηνωμένων Εθνών. Εδώ και λίγους μήνες έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, υπερασπίζοντας τις γυναίκες και προωθώντας την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, ενώ πριν λίγες μέρες έδωσε μια συγκλονιστική ομιλία για τον φεμινισμό μέσα στην κεντρική αίθουσα του ΟΗΕ.

Μετά την Angelina Jolie αλλά και τις Audrey Hepburn, Susan Sarandon και Mia Farrow, φαίνεται πως η Emma Watson ήταν μια πολύ καλή επιλογή για να εκπροσωπήσει τις γυναίκες και να προωθήσει τα θέματα που τις αφορούν. Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε πως έγινε Πρέσβειρα του ΟΗΕ, χιλιάδες θαυμαστές της μπήκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού με αποτέλεσμα να κρασάρει. Λίγους μήνες αργότερα, ανέβασε στο Twitter της μια φωτογραφία της όπου γελάει προς απάντηση στον αντιπροέδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Bulent Arinc, που δήλωσε ότι οι γυναίκες οφείλουν να είναι αγνές και να μην γελούν μπροστά στον κόσμο. Η Emma Watson είναι μια έξυπνη και ταλαντούχα γυναίκα που πιστεύει πολύ στον νέο της ρόλο και ξέρει καλά πώς να χρησιμοποιήσει την  φήμη της για να επικοινωνήσει τον σκοπό της. Μάλιστα, δεν έμεινε αμέτοχη όταν πρόσφατα διέρρευσαν οι γυμνές φωτογραφίες συναδέλφων της ηθοποιών, γράφοντας στον λογαριασμό της στο Twitter: «Ακόμα χειρότερο από το να βλέπεις να καταπατάται η ιδιωτική ζωή των γυναικών είναι τα σχόλια στα social media που δείχνουν μεγάλη έλλειψη κατανόησης». 

Η ομιλία που έδωσε στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με σκοπό να λανσάρει την καμπάνια ‘HeForShe’- μια κίνηση που βάζει τους άντρες στη θέση του συνηγόρου ώστε να σταματήσουν οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων- έδειξε το πόσο παθιασμένη είναι με τον νέο της ρόλο. Η Emma όχι μόνο κάλεσε τους άντρες να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια να σταματήσουν οι ανισότητες κατά των γυναικών παγκοσμίως, αλλά μίλησε και για την παρανόηση της έννοιας του φεμινισμού στις μέρες μας, κάτι που της χάρισε το (όρθιο) χειροκρότημα των παραβρισκόμενων. Όπως είπε: «Στα 18 -όταν τα αγόρια φίλοι μου δεν μπορούσαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους- αποφάσισα ότι ήμουν φεμινίστρια. Αυτό μου φάνηκε απλό. Όμως η πρόσφατη έρευνα μου έδειξε ότι ο φεμινισμός έχει γίνει μια λέξη καθόλου δημοφιλής. Οι γυναίκες επιλέγουν να μην (αυτό)προσδιορίζονται ως φεμινίστριες. Προφανώς τους φαίνεται σαν κάτι πολύ επιθετικό, δυνατό, εχθρικό προς τους άντρες και καθόλου ελκυστικό. Γιατί η λέξη αυτή δεν είναι καθόλου δημοφιλής; Νομίζω ότι είναι σωστό να πληρώνομαι όσο και οι άντρες (ισοδύναμους) συναδέλφους μου. Νομίζω ότι είναι σωστό να παίρνω αποφάσεις για το δικό μου σώμα. Νομίζω ότι είναι σωστό γυναίκες να με αντιπροσωπεύουν για θέματα και αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μου. Νομίζω ότι είναι σωστό κοινωνικά να δέχομαι τον ίδιο σεβασμό με τους άντρες».

Η ηθοποιός τόνισε στην ομιλία της ότι η νέα καμπάνια υπέρ της ισότητας των δύο φύλων δεν είναι εχθρική προς τους άντρες αφού τους περιλαμβάνει στην προσπάθεια αυτή,  καταργώντας την λογική του «εμείς ενάντιων αυτών». Εξάλλου μέσα από την καριέρα της αλλά και τον ρόλο της ως Ερμιόνη έχει κερδίσει θαυμαστές και από τα δύο φύλα, κάτι που θα την βοηθήσει στην προσπάθειά της ως Πρέσβειρα. Σε μια απόπειρά της να μην την βλέπουν πια ως Ερμιόνη και να πάρουν το μήνυμά της για την ισότητα στα σοβαρά, είπε: «Μπορεί να σκεφτείτε ‘ποια είναι αυτή η κοπέλα από το Harry Potter; Τι κάνει στον ΟΗΕ;’ Αναρωτιόμουν το ίδιο πράγμα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι με ενδιαφέρει πολύ αυτό το πρόβλημα και θέλω να βοηθήσω στην επίλυση του. Έχοντας δει όσα έχω δει και δεδομένης της ευκαιρίας που μου δίνεται, νιώθω υποχρέωσή μου να πω κάτι. Ο Edmunt Burke είχε πει ότι το μόνο που χρειάζεται για να θριαμβεύσουν οι δυνάμεις του κακού, είναι οι καλοί άντρες και γυναίκες να μην κάνουν τίποτα». Με τέτοια λόγια, η Emma Watson σίγουρα έδειξε ότι απέχει κατά πολύ από την ‘κοπέλα του Harry Potter’, παρόλο που ο γενικός  γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon, αστειευόμενος δήλωσε για την ηθοποιό «η Emma κυμάτιζε ένα μαγικό ραβδί. Ελπίζω να χρησιμοποιήσετε και το δικό σας μαγικό ραβδί για να σταματήσει η βία κατά των γυναικών».

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Χουλιαρά 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή