Πώς το ‘περιβάλλον’ μπορεί να μας ανοίξει την όρεξη

Πώς το ‘περιβάλλον’ μπορεί να μας ανοίξει την όρεξη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότερες αποφάσεις για τη διατροφή μας γίνονται σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων από το σπίτι μας. Είναι γεγονός ότι το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε, το γραφείο, η κουζίνα τους σπιτιού μας, το αγαπημένο μας εστιατόριο μπορεί να μας ανοίξει την όρεξη. Στοιχεία όπως  το χρώμα των τοίχων και των πιάτων αλλά και η τοποθέτηση των τροφίμων στα ράφια μπορούν να μας κάνουν να φάμε περισσότερο σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο ψυχολόγος, διατροφολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Cornell, Brian Wansink, δίνει χρήσιμα tips για να μην επηρεαζόμαστε από το περιβάλλον κάθε φορά που ψωνίζουμε, που ετοιμαζόμαστε να μαγειρέψουμε ή να παραγγείλουμε φαγητό.

Στα μαγαζιά: Όταν περνάμε μπροστά από τον διάδρομο με τα συσκευασμένα γλυκά και τα σνακ , το μυαλό μας αρχίζει να φαντάζεται ότι τα απολαμβάνει, λέει ο Wansik, για αυτό προτείνει να προσπαθήσουμε να μην το σκεφτόμαστε. Πώς; Σύμφωνα με τις έρευνες όταν μασάμε τσίχλα δεν έχουμε λιγούρες και τείνουμε να αγοράζουμε λιγότερα παχυντικά προϊόντα. Ένα άλλο κόλπο είναι να ψωνίζουμε πρώτα τα λαχανικά και τα φρούτα, αφού έχουμε τάση να ψωνίζουμε περισσότερα πράγματα όταν μπαίνουμε στο σουπερμάρκετ. 

Στην κουζίνα: Όταν αφήνουμε παχυντικά τρόφιμα στους πάγκους της κουζίνας είναι πιο πιθανό να τα καταναλώσουμε.  Ο Wansik φωτογράφησε 240 κουζίνες από σπίτια στη Νέα Υόρκη για να ελέγξει λεπτομερώς ποια τρόφιμα είναι πιο εμφανή. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν συγκλονιστικά: όσοι είχαν στους πάγκους τους παχυντικά σνακ ήταν περίπου 4 έως 9 κιλά παραπάνω από τους γείτονές τους. Είναι προτιμότερο να αφήνουμε φρούτα σε κοινή θέα αν θέλουμε να είμαστε πιο αδύνατες, ενώ όταν σερβίρουμε το φαγητό σε μικρά πιάτα δημιουργείται η εντύπωση ότι έχουμε φάει περισσότερο.

Στο γραφείο: Οι περισσότεροι κάνουμε το λάθος να τρώμε στον πάγκο εργασίας μας, δηλαδή μπροστά από τον υπολογιστή. Ίσως να μην έχουμε αρκετό χρόνο για να αφιερώσουμε στο γεύμα ή δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο γραφείο μας. Όποιος κι αν είναι ο λόγος το γραφείο είναι ο χώρος που έχει συνδεθεί λιγότερο με την υγιεινή διατροφή, αφού συνήθως εκεί τρώμε σνακ ή ‘κάτι για να μας κρατήσει’ μέχρι να φάμε ένα πλήρες γεύμα στο σπίτι. Καλό είναι να τρώτε σε διαφορετικό χώρο από αυτόν όπου δουλεύετε για να τρώτε πιο αργά και με λιγότερο άγχος.

Στο εστιατόριο: Σύμφωνα με τους ειδικούς κανείς δεν πάει σε ένα εστιατόριο… για να κάνει δίαιτα. Για αυτό έχουμε την τάση να παραγγέλνουμε ό,τι βρούμε στον κατάλογο, πιάτα που είναι παχυντικά ή δεν τρώμε συχνά στο σπίτι. Για να μην ξεφύγουμε από τα κιλά μας πρέπει να μην παραγγέλνουμε ‘ένα από όλα’. Μπορούμε να πάρουμε ένα ορεκτικό, ένα κυρίως κι ένα ποτό αλλά να μην παραγγείλουμε γλυκό, ή να πάρουμε κυρίως πιάτο και γλυκό αλλά να μην φάμε καθόλου ψωμί ή κάποιο κοκτέιλ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή