Λυρική: Νέο πρόγραμμα, χωρίς χρέος

Λυρική: Νέο πρόγραμμα, χωρίς χρέος

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα καλά νέα είναι ότι ένας πολιτιστικός οργανισμός, σαν την Εθνική Λυρική Σκηνή, κατάφερε ό,τι άλλοι οργανισμοί ονειρεύονται: μηδένισε τον περασμένο Φεβρουάριο ένα συσσωρευμένο χρέος 17 εκατ. ευρώ! Τα κακά νέα είναι ότι έχει μειωθεί τόσο πολύ ο προϋπολογισμός (10 εκατ. ευρώ από 16,8 εκατ. ευρώ) που έχει έλθει «πολύ κοντά ο εφιάλτης των ελλειμμάτων», όπως με πολλή ειλικρίνεια είπε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του προγράμματος για τη σεζόν 2014-2015. Παρότι, «για τρίτη συνεχόμενη σεζόν το σύνολο των εισπράξεών μας από τα εισιτήρια καλύπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου το κόστος των παραγωγών μας. Δεν ζητούμε χάρη», πρόσθεσε ο Μ. Μιχαηλίδης, «δεν ζητούμε εξυπηρέτηση. Ζητούμε να έχουμε την αντιμετώπιση όπως αξίζει σ’ ένα σοβαρό φορέα με όραμα, σχεδιασμό, κοινωνικό εκτόπισμα και ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία» συμπλήρωσε, παραδεχόμενος ότι υπάρχει πλήρης κατανόηση από την πλευρά του υπουργείου.

Ο υπουργός Κων. Τασούλας, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, εξήρε το έργο της Λυρικής και την προσπάθεια που κάνει στους δύσκολους καιρούς. Και πρόσθεσε ότι «από τις εποχές της ασυγκράτητης γενναιοδωρίας, περάσαμε στην εποχή της ύφεσης όπου κόβαμε αδιακρίτως. Τώρα μπαίνουμε σε μια νέα φάση, όπου όλοι θα κρίνονται βάσει επιδόσεων. Και η Λυρική έχει αποδείξει την αξία της και δεν θα την αφήσουμε να βουλιάξει» πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει συγκεκριμένα πού θα βρει επιπλέον χρήματα, παρότι πιέστηκε από ερωτήσεις δημοσιογράφων. Οσο για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ΕΛΣ και για φέτος είναι ξεχωριστό και υψηλού επιπέδου, με πανελλήνιες και παγκόσμιες πρεμιέρες, αναβιώσεις κλασικών αριστουργημάτων, συνεργασίες με ξένα θέατρα, αλλά και νέες παραγωγές.

Η φετινή σεζόν ξεκινά από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, όπου θα παρουσιαστεί από τις 10/10 το μπαλέτο «Ερωτευμένος Σοπέν», σε χορογραφία Γιανίκ Μποκέν.

Η κεντρική σκηνή της ΕΛΣ θα ανοίξει για το κοινό στις 24/10 με την όπερα του Μότσαρτ «Ετσι κάνουν όλες», σε σκηνοθεσία Ροδούλας Γαϊτάνου. Ακολουθεί (από τις 19/11) η νέα παραγωγή της Λυρικής που έγραψε ο Γιώργος Κουμεντάκης και βασίζεται στη «Φόνισσα» του Αλ. Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Τη σκυτάλη θα πάρει η όπερα του Πουτσίνι «Μποέμ» σε σκηνοθεσία Λίνας Βερτμύλλερ (από 6/12). Ο «Καρυοθραύστης» θα περιμένει το κοινό των Χριστουγέννων (από 20/12) σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα.

Νέα χρονιά, νέα παραγωγή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου. Πρόκειται για την όπερα του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη» (από 23/1/15). Νέα παραγωγή και η σπανίως παιζόμενη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Θέλω να δω τον Πάπα!», σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Θα ακολουθήσει το μπαλέτο της Λυρικής που από τις 4 Μαρτίου θα παρουσιάσει το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» και άλλα έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Στις 28 Μαρτίου κάνει πρεμιέρα «Η πονηρή αλεπουδίτσα», το κορυφαίο λυρικό έργο του Λέος Γιάνατσεκ σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Πάουτνι. Στις 15 Μαΐου ακολουθεί μία από τις πιο συγκλονιστικές και δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως, η «Τραβιάτα» του Βέρντι, σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου.

Επίσης η Λυρική εγκαινιάζει φέτος τον θεσμό των ρεσιτάλ, με αφιέρωμα σ’ έναν σπουδαίο Ελληνα μονωδό που έχει διαπρέψει. Η εκκίνηση θα γίνει στις 28 Μαΐου με αφιέρωμα στη θρυλική Τερέσα Στράτας, την Ελληνοκαναδέζα υψίφωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή