Νέο «όχι» από Μέρκελ στη Γαλλία

Νέο «όχι» από Μέρκελ στη Γαλλία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αγνόησε εκ νέου χθες το γαλλικό αίτημα για ένεση ρευστότητας στην ευρωπαϊκή αγορά, υποδεχόμενη στο Βερολίνο τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς. Ο Βαλς δήλωσε ότι η επίσκεψή του είχε σκοπό να πείσει τη Γερμανία για τις ειλικρινείς προθέσεις της γαλλικής κυβέρνησης ως προς την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων.

«Η Γαλλία δεν είναι το άρρωστο παιδί της Ευρώπης», δήλωσε ο Βαλς, σε μια έμμεση αναφορά στον χθεσινό τίτλο της «λαϊκής» εφημερίδας Βild: «Frankreich flop, Deutschland top» (η άρρωστη Γαλλία βουλιάζει, η Γερμανία στην κορυφή). Το γαλλικό ποσοστό ανεργίας ανεβαίνει, ενώ η χώρα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δεν θα καλύψει τους δημοσιονομικούς της στόχους για την επόμενη χρονιά.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε την ανάγκη τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη αλλά υποστήριξε ότι «αυτό δεν θα γίνει βάζοντας χρήματα στο σύστημα». «Υπάρχουν και άλλοι τρόποι», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, ισχυριζόμενη ότι η οικονομία μπορεί να τονωθεί επαρκώς «με την απομάκρυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων».

«Θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Βαλς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του, που πρόσφατα αποδυναμώθηκε μετά την έκφραση ανοιχτής διαφωνίας για την οικονομική πολιτική από τον αποπεμφθέντα υπουργό Οικονομικών Μοντεμπούρ, «έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να τις εφαρμόσει». «Ηρθα για να πω στον γερμανικό λαό: Καταλαβαίνω τις αμφιβολίες σας», δήλωσε ο Βαλς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις μεταρρυθμίσεις της γαλλικής κυβέρνησης, ενώ στην ερώτηση αν εμπιστεύεται τον πρόεδρο Ολάντ και τον πρωθυπουργό Βαλς απάντησε ότι «αρμόδια να το κρίνει αυτό είναι η νέα Κομισιόν».

Αναπόφευκτα, στη συνέντευξη Τύπου ετέθη το ερώτημα σχετικά με την επάνοδο του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην πολιτική. «Είμαι πατριώτης. Ποτέ μα ποτέ δεν θα έλεγα ότι ντρέπομαι για τη χώρα μου», είπε ο Βαλς, απαντώντας σαφώς στις προχθεσινές δηλώσεις του Σαρκοζί στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

«Πάντα μου προξενεί αλγεινή εντύπωση, για να είμαι ειλικρινής ντρέπομαι, όταν ζητάμε στον καλύτερο μαθητή της τάξης να μη διαβάσει καλά τα μαθήματά του προκειμένου αυτοί που ακολουθούν να φαίνονται καλύτεροι», είχε δηλώσει ο Σαρκοζί. Ως πρόεδρος, ο συντηρητικός Σαρκοζί υιοθετούσε πλήρως τη γερμανική οπτική, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν δομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη τα οποία ευνοούν τη Γερμανία σε βάρος των υπολοίπων, ενώ η Γερμανία είναι ο «καλός μαθητής» τον οποίο όλοι πρέπει να μιμηθούν.

Ο Σαρκοζί, που ηττήθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ το 2012, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του συντηρητικού UMP για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε ότι η επάνοδός του στην πολιτική θα σταματήσει τη διαρροή συντηρητικών ψηφοφόρων προς το Εθνικό Μέτωπο. Παράλληλα καταφέρθηκε εναντίον των εσωκομματικών αντιπάλων του λέγοντας ότι «δεν είναι δικό μου λάθος το ότι ο Φρανσουά Φιγιόν δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό που άφησε η αποχώρησή μου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή