Δικαίωμα στη Λήθη vs Δικαίωμα στη Μνήμη: Συζήτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Δικαίωμα στη Λήθη vs Δικαίωμα στη Μνήμη: Συζήτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή το σχέδιο Οδηγίας που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη μαζική διαγραφή ή ανωνυμοποίηση των προσωπικών δεδομένων από τα αρχειακά τεκμήρια, αρχειονόμοι και ιστορικοί κατέθεσαν απόψε τις απόψεις τους, σε συζήτηση που διοργάνωσε η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα «Δικαίωμα στη Λήθη vs Δικαίωμα στη Μνήμη».

Το σχέδιο οδηγίας για τα προσωπικά δεδομένα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με πρώτη την Εταιρεία Γάλλων Αρχειονόμων , η οποία στην εκστρατεία της για την ανάκληση της οδηγίας ''συγκέντρωσε 51 χιλιάδες υπογραφές, μπροστά στον κίνδυνο συλλογικής αμνησίας'' , δήλωσε ο πρόεδρος των Γάλλων Αρχειονόμων, Ζαν Φιλίπ Λεγκουά, , μέσω “Skype”, στην αποψινή συζήτηση.

 Ο ίδιος υπογράμμισε ''την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ ιδιωτικής ζωής και του δικαιώματος στην πρόσβαση και αξιοποίηση των πηγών. Είμαστε εναντίον της χρήσης προσωπικών δεδομένων για ιδιωτική χρήση προπαγάνδας και διαφήμισης. Έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα υπεράσπισης του δικαιώματος των πολιτών στη μνήμη'', κατέληξε ο πρόεδρος της Εταιρείας των Γάλλων αρχειονόμων.

Τα δίπολα ιδιωτικό-δημόσιο, μνήμη-λήθη και η ανασημασιοδότησή τους σε ένα νέο κοινωνικό και μιντιακό πλαίσιο, κυριάρχησαν στη συζήτηση, με τα υπέρ και τα κατά, τα ερωτήματα και τις πτυχές της νέας κατάστασης.

"Η λήθη είναι ένα ατομικό δικαίωμα, ενώ η μνήμη είναι συλλογική διαδικασία" ανέφερε μεταξύ άλλων, η ιστορικός Εφη Αβδελά.

''Δεν πιστεύω σε μια άνωθεν και χωρίς εξαιρέσεις λήθη. Μου προκαλεί την ίδια απέχθεια με μια χωρίς εξαιρέσεις και επιβεβλημένη μνήμη. Πιστεύω σε μια λήθη προϊόν επεξεργασίας του παρελθόντος, σε μια λήθη συγχώρηση που θα απέρρεε από τη γνώση του παρελθόντος και όχι από την απόκρυψή του" είπε ο ιστορικός Βαγγέλης Καραμανωλάκης και πρόσθεσε: «Πριν από 25 χρόνια, 17 εκατομμύρια φάκελοι της ασφάλειας κάηκαν συμβολικά στην αναζήτηση της λήθης του παρελθόντος. Σήμερα στην Ελλάδα, ένα νεοναζιστικό κόμμα χτίζει την παρουσία του επικαλούμενο και ένα εμφυλιοπολεμικό διχαστικό παρελθόν, που κάποιοι πίστευαν ότι κάηκε μαζί με τα απόρρητα χαρτιά. Είναι όμως πολύ ενδιαφέρον το πώς ένα κλίμα εθνικής συμφιλίωσης που θεωρητικά είχε στηθεί πάνω στη λήθη μπορεί να ανατραπεί».

Στη συζήτηση "Δικαίωμα στη λήθη vs Δικαίωμα στη μνήμη", συμμετείχε και ο ιστορικός Στράτος Δορδανάς, ενώ η πρόεδρος της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας, Αμαλία Παππά παρουσίασε την εξέλιξη της επεξεργασίας του σχεδίου οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προσωπικά δεδομένα. Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή