Ανησυχία για τουρκικά πυρηνικά

Ανησυχία για τουρκικά πυρηνικά

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία υποπτεύεται ότι η Τουρκία προωθεί πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και γι’ αυτόν τον λόγο οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας παρακολουθούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που φέρει την υπογραφή ενός πρώην στελέχους του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών BND διαθέτει πολλές ενδείξεις σχετικά.

Η Τουρκία ανέθεσε το 2011 στη ρωσική εταιρεία Rosatom να κατασκευάσει μεγάλο αντιδραστήρα σε περιοχή 300 χλμ. ανατολικά της Αττάλειας και το 2013 προχώρησε σε ανάλογη συμφωνία με μία γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στις περιπτώσεις κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου για ειρηνικούς σκοπούς, είθισται οι εταιρείες να καταλήγουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση, για να παρέχουν το απαραίτητο ουράνιο και να λαμβάνουν τα πυρηνικά απόβλητα μετά το τέλος της διαδικασίας. Ωστόσο, τονίζεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία απέφυγε να συμφωνήσει σε αυτόν τον όρο, επιδιώκοντας να ελέγχει η ίδια το θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου και της διάθεσης των αποβλήτων. «Σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει τις ράβδους χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, αυτό έχει μία μόνο λογική εξήγηση: επιθυμεί να συγκεντρώσει υλικό για μια βόμβα πλουτωνίου», αναφέρει η «Welt», σημειώνοντας ότι το σημείο αυτό είναι κρίσιμο για κάθε κράτος που θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Η ίδια η Αγκυρα αρνείται ότι επιθυμεί τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά σύμφωνα με την BND, ο Ερντογάν ήδη από το 2010 προετοίμαζε την Τουρκία για την κατασκευή εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου και επιπλέον υπάρχουν ευρήματα ότι η χώρα διαθέτει σημαντικό αριθμό συσκευών φυγοκέντρισης. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι είναι εύκολο να μαντέψει κανείς ότι προέρχονται από το Πακιστάν. Κάνει επίσης λόγο για ανταλλαγές επιστημονικών στοιχείων για τα πυρηνικά με το Πακιστάν. Αναφέρεται ακόμη στο τουρκικό πρόγραμμα κατασκευής πυραύλων, σημειώνοντας ότι από το 2011 ο Ερντογάν είχε ζητήσει την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και ότι στις αρχές του 2012 ξεκίνησε η ανάπτυξη πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να είναι έτοιμος το 2015. Σύμφωνα με τη «Welt», τα σχέδια αυτά αποτελούν ισχυρή ένδειξη ενός συνεχιζόμενου προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή