Μόλις το 15% των αγορών κατοικιών γίνεται με τραπεζικό δανεισμό

Μόλις το 15% των αγορών κατοικιών γίνεται με τραπεζικό δανεισμό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αποχή των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων κατά τους πρώτους μήνες του 2014, παρά τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου της κτηματαγοράς, αλλά και των ίδιων των τραπεζών, για σταδιακή επιστροφή τους στη στεγαστική πίστη από το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, φέτος, μόλις το 15% των αγοραπωλησιών κατοικιών πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού. Πρόκειται για μέγεθος που είναι ακόμα χαμηλότερο σε σχέση με το 17% του 2013, ενώ το 2009, η συμμετοχή του τραπεζικού δανεισμού στις αγοραπωλησίες κατοικιών άγγιζε το 82%. Αντίστοιχα, το μέσο ποσοστό δανειοδότησης έχει περιοριστεί σε 33% της συνολικής αξίας του ακινήτου, έναντι 70% της συνολικής αξίας που χρηματοδοτούσαν οι τράπεζες το 2009.

Αυτή η απουσία ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τη φορολογική αβεβαιότητα, που ιδίως φέτος έπληξε καθοριστικά τη ζήτηση, έχει προκαλέσει νέα σημαντική μείωση των αγοραπωλησιών κατοικιών. Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, κατά το πρώτο εξάμηνο οι αγοραπωλησίες περιορίστηκαν σε μόλις 7.011 ακίνητα πανελλαδικά (4.008 το πρώτο τρίμηνο και 3.003 το δεύτερο τρίμηνο). Σημειωτέον ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο, η πτώση διαμορφώθηκε σε 41,35%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, όταν και είχαν πωληθεί 5.121 κατοικίες.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και όσον αφορά την ανέγερση νέων κατοικιών. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους (Ιανουάριος – Απρίλιος) ολοκληρώθηκαν μόλις 2.905 κατοικίες πανελλαδικά, έναντι 3.943 κατοικιών κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα και 34.957 κατοικιών κατά το 2007, δείγμα της κατάρρευσης που έχει σημειωθεί στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον φετινό Απρίλιο κατασκευάστηκαν 829 νέες κατοικίες, έναντι 1.095 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις σε κατοικίες υποχώρησαν κατά 42% κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013, όταν η πτώση (έναντι του 2012) είχε διαμορφωθεί σε 35,9%. Εν ολίγοις, συνεχίστηκε και φέτος η πτωτική πορεία του κλάδου και μάλιστα με ακόμα εντονότερο ρυθμό, δείγμα ότι ο καθοδικός κύκλος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Σημειωτέον ότι το 2013, οι επενδύσεις αυτές υποχώρησαν στα 3,7 δισ. ευρώ, από 5,9 δισ. ευρώ το 2012, ενώ στην περίοδο 2007-2013 κατέγραψαν σωρευτική πτώση κατά 85,8%.

Στον αντίποδα, τα μηνύματα που απορρέουν από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας φαίνεται πως είναι περισσότερο αισιόδοξα. Στην πρόσφατη εβδομαδιαία ανάλυσή της, η Alpha Bank τόνισε ότι κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας ενισχύθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το περσινό διάστημα, κάτι που είχε να συμβεί από το 2009. Μάλιστα, κατά τη σύγκριση του πρώτου εξαμήνου του 2013 προς το 2012, ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας είχε σημειώσει μείωση της τάξεως του 37,3%. Βασικός λόγος ήταν το γεγονός ότι φέτος πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις, όπως μεταποιητικές μονάδες και τουριστικά καταλύματα σε περιφέρειες, όπως τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου η αύξηση σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο ξεπέρασε το 105%, την Ηπειρο, με άνοδο της τάξεως του 44,3% και τη Θεσσαλία, όπου η οικοδομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 18,8%. Αντιθέτως, στην Αττική, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα συνέχισε να υποχωρεί κατά 3,1%, ρυθμός βέβαια που είναι αισθητά χαμηλότερος των προηγούμενων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή