Ροκφέλερ κατά επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα

Ροκφέλερ κατά επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε της επένδυση σε ορυκτά καύσιμα θα διακόψει η φιλανθρωπική οργάνωση της εμβληματικής οικογένειας «πετρελαιάδων» Ροκφέλερ, κληρονόμοι της εταιρείας Standard Oil, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Οι φιλανθρωπικές χορηγίες της οικογένειας Ροκφέλερ ανέρχονται σε 860 εκατ. δολάρια.

Η πρωτοβουλία της οικογένειας, που συμπίπτει με την έναρξη της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας. Τα τελευταία χρόνια, 180 ιδρύματα κάθε είδους, καθώς και εκατοντάδες ιδιώτες χορηγοί δεσμεύθηκαν να εκποιήσουν κάθε συμμετοχή τους σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, επενδύοντας τα ποσά αυτά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρότι οι χορηγοί αυτοί συνειδητοποιούν ότι οι εταιρείες ενέργειας δεν θα πληγούν από την απόφασή τους να αποσύρουν επενδύσεις 51 δισ. ευρώ (το συνολικό ποσόν που έχουν επενδύσει τα ιδρύματα και οι ιδιώτες αυτοί σε εταιρείες ενέργειας), δεδομένης της γιγαντιαίας κεφαλαιοποίησής τους, οι επενδυτές αυτοί επιλέγουν να ευθυγραμμίσουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια με τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες.

Οι ακτιβιστές αυτοί του επενδυτικού χώρου εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία τους μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα ανάλογα εκείνων του κινήματος κατά των επενδύσεων στη Νότια Αφρική των ετών του απαρτχάιντ τη δεκαετία του 1980. Παρότι το κίνημα δεν είχε πλήξει αποφασιστικά τη νοτιοαφρικανική οικονομία, είχε διευρύνει γεωγραφικά τη συζήτηση γύρω από το ρατσιστικό καθεστώς.

Πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, όπως το Γέιλ και το Στάνφορντ έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μην επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα. Το παράδειγμά τους αρνείται, όμως, να ακολουθήσει ο μεγαλύτερος πανεπιστημιακός επενδυτής, το Χάρβαρντ. Η πρόεδρός του, Ντρου Γκίλπιν Φάουστ, αιτιολόγησε πρόσφατα την απόφαση του πανεπιστημίου να μην εκποιήσει το χαρτοφυλάκιο μετοχών σε εταιρείες γαιάνθρακα, υπογραμμίζοντας ότι οι τοποθετήσεις του Χάρβαρντ (ύψους 32,7 δισ. δολαρίων) αποτελούν «πηγή εσόδων και όχι εργαλείο προώθησης κοινωνικών ή πολιτικών αλλαγών».

Σε συνέντευξή τους την περασμένη εβδομάδα, οι διαχειριστές του ιδρύματος Ροκφέλερ, Στίβεν Χάιντς, Στίβεν Ροκφέλερ και Βάλερι Ροκφέλερ-Ουέιν, μίλησαν για την πάγια δέσμευση της οικογένειας για αξιοποίηση του ιδρύματος με στόχο την προώθηση περιβαλλοντικών θεμάτων.

Πιέσεις στην Exxon

Η οικογένεια έχει μάλιστα προσπαθήσει να ασκήσει επιρροή στη διάδοχο της Standard Oil, τον πετρελαϊκό κολοσσό Exxon Mobil, διοργανώνοντας συναντήσεις με ανώτατα στελέχη και προσπαθώντας να τα πείσει να μετριάσουν την αντίστασή τους σε φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές. Η κ. Ουέιν αποκαλύπτει ότι ακόμη και η 8χρονη κόρη της την πιέζει να κάνει κάτι για την επικείμενη εξαφάνιση των ουραγκουτάγκων, λόγω της άναρχης επέκτασης των φυτειών φοινικόδεντρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή