Εσπασε το ρεκόρ των 68.544 ευρώ ανά τ.μ. η πώληση ακινήτου στο Λονδίνο

Εσπασε το ρεκόρ των 68.544 ευρώ ανά τ.μ. η πώληση ακινήτου στο Λονδίνο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα υπερπολυτελές ρετιρέ που πουλήθηκε πρόσφατα στην πλούσια λονδρέζικη γειτονιά του Μέιφερ έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ με τιμή πώλησης «σημαντικά υψηλότερη» των πέντε χιλιάδων λιρών (6.389 ευρώ) για κάθε τετραγωνικό πόδι ή των 68.544 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι τιμές των ακινήτων στην πρωτεύουσα της Βρετανίας είναι σήμερα κατά σχεδόν 40% υψηλότερες σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την περίπτωση να εμφανιστεί «φούσκα», ιδίως σε ακριβές γειτονιές του κεντρικού Λονδίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα British Land ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πούλησε 18 ακίνητα κοντά στο Green Park και στην Bond Street με μέση τιμή 4.750 λίρες ανά τετραγωνικό πόδι (65.117 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο), συγκεντρώνοντας συνολικά 210 εκατ. λίρες (267,55 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τον Τιμ Ρόμπερτς, επικεφαλής πωλήσεων γραφείων και κατοικιών στην British Land, τέσσερα από τα πωληθέντα διαμερίσματα έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ των 68.544 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το ένα εξ αυτών, ένα ρετιρέ, πωλήθηκε «σημαντικά υψηλότερα» από το ρεκόρ, γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή του υπερέβη τα 25 εκατ. λίρες (31,85 εκατ. ευρώ), αν και η Brith Land αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές αντίτιμο. Η εταιρεία είχε αγοράσει το συγκρότημα κατοικιών το 2012 έναντι 130 εκατ. λιρών (165,63 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπερτς, οι μισοί από τους αγοραστές είναι Βρετανοί και οι υπόλοιποι ξένοι υπήκοοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων Ινδοί, αλλά και ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο από τη Μέση Ανατολή. Το περιφραγμένο συγκρότημα κατοικιών περιλαμβάνει 34 διαμερίσματα με μέγεθος που ποικίλλει από διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο μέχρι διαμέρισμα με πέντε υπνοδωμάτια. Οι κάτοικοι του συγκροτήματος έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικό σπα, σε ιδιωτικό κινηματογράφο και σε πισίνα 25 μέτρων.

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί το ενδιαφέρον για ακριβά διαμερίσματα σε καλές περιοχές του Λονδίνου όχι μόνο από ξένους αγοραστές αλλά και από ξένες εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα. Σύμφωνα με τους Financial Times, η εταιρεία Lodha Group, η μεγαλύτερη εταιρεία εργολάβων κατοικιών της Ινδίας βάσει πωλήσεων, αναμένεται να εισβάλει με επιθετικές διαθέσεις στην αγορά του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον κ. Αλαστερ Στιούαρτ, αναλυτή στην εταιρεία Westhouse Securities, η κίνηση της Lodha Group, η οποία κατασκευάζει στο Μουμπάι (πρώην Βομβάη) τον υψηλότερο ουρανοξύστη κατοικιών στον κόσμο, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση μιας εντελώς ξεχωριστής αγοράς, με ξένους εργολάβους να αγοράζουν γη και να την πωλούν σχεδόν αποκλειστικά σε ξένους αγοραστές. «Επί αρκετούς μήνες λέμε πως Ινδοί που εισέρχονται στην αγορά του Λονδίνου ανεβάζουν τις τιμές της γης», εκτιμώντας ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά σε «φούσκα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή