Κακόγουστο αστείο

Απάντηση για τις μετεγγραφές

Κύριε διευθυντά

Σε δημοσίευμα του προχθεσινού φύλλου της εφημερίδας σας, μου «χρεώθηκε» μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις δεκάδες χιλιάδες μετεγγραφές, που απειλούν τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε τα εξής:

Στις 4 Μαΐου 2014, δηλαδή προ των ευρωεκλογών, η Βουλή, με τον Ν. 4264/15.5.2014 (ΦΕΚ 118) και ειδικά το άρθρο 53, χορήγησε δικαίωμα (και όχι δυνατότητα) μετεγγραφής σε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαφόρων κατηγοριών, που πέτυχαν σε ΑΕΙ κατά τις εξετάσεις  του ακαδημαϊκού έτους 2013-14 (δηλαδή στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου 2014) χωρίς ποσοτικό περιορισμό ή έστω εισοδηματικό κριτήριο και χωρίς να προσδιορίζεται σε ποιο ΑΕΙ ο φοιτητής «δικαιούται» να μετεγγραφεί. Οι προβλεπόμενες κατηγορίες είναι: α) πολύτεκνοι, β) τρίτεκνοι, γ) με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή πρώτου κύκλου σπουδών, δ) ορφανοί, ε) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί, κωφάλαλοι ή ανήκουν στην κατηγορία ειδικών αναγκών με αναπηρία άνω του 67%, στ) πολύδυμα τέκνα, ζ) τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας.

Οι ανωτέρω φοιτητές, που σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΑΕΙ ή του υπουργείου μπορεί να είναι από 15.000 έως 30.000, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε στις 4 Μαΐου 2014, δικαιούνται μετεγγραφή ανεξαρτήτως αν δυσκολεύονται ή όχι οικονομικά, αλλά και ανεξαρτήτως πού διαμένουν οι γονείς ή άλλα αδέλφια τους που ήδη σπουδάζουν. Κι ακόμη, τα τμήματα υποδοχής, βάσει του ίδιου νόμου, δεν δύνανται να αρνηθούν τη μετεγγραφή, αφού ο νόμος απέφυγε να βάλει όριο στις ανά τμήμα μετεγγραφές.

Επειδή η ανωτέρω διάταξη δεν προέβλεπε καμία περίπτωση για όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με τον Ν. 4274/14.7.2014 (ΦΕΚ 147) άρθρο 47, και με δική μου πρωτοβουλία, επαναφέραμε ό,τι ίσχυε τα δύο προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να δύνανται να μετεγγραφούν όσοι έχουν κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα (σε μία οικογένεια) μέχρι 9.000 ευρώ και έως 10% του αριθμού των  εισακτέων στο τμήμα υποδοχής. Το μέτρο αυτό ευνοεί τους έχοντες πραγματική οικονομική ανάγκη και βοηθάει τα ΑΕΙ αφού βάζει όριο 10%. Στην κατηγορία αυτή θα ανήκουν πολύ λίγοι και πάντως οι πραγματικά πτωχοί, αφού ο συντριπτικός αριθμός καλύπτεται από την προηγούμενη ρύθμιση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, ο αριθμός αυτών των μετεγγραφών δεν θα υπερβεί τις 500. Να σημειωθεί πως πέρυσι, που ίσχυε αυτή και μόνο αυτή η ρύθμιση, οι μετεγγραφές ήταν 3.782, επί συνόλου 10.483 αιτήσεων. Ταυτοχρόνως, με τον ανωτέρω νόμο απαιτήσαμε η αναπηρία να βεβαιώνεται από ΚΕΠΑ και όχι απλό γιατρό του δημόσιου τομέα, προς αποφυγή των λαθροχειριών του παρελθόντος.

Από τον Ιούνιο που αναλάβαμε την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συνεργαζόμαστε, σε εβδομαδιαία βάση, με τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν τόσο στα ιδρύματα που θα χάσουν τους φοιτητές τους, όσο και σε εκείνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που θα υποδεχτούν τις δεκάδες χιλιάδες των μετεγγραφών.

Στη  σύνοδο των πρυτάνεων, αλλά και σε αυτήν των προέδρων των ΤΕΙ, το περασμένο Σάββατο και την περασμένη Πέμπτη αντιστοίχως, ανακοινώσαμε τα μέτρα που θα πάρουμε με την Υπουργική Απόφαση που θα εκδώσουμε τις επόμενες ημέρες. Τις αποφάσεις μας αυτές θα συζητήσουμε την προσεχή Τρίτη και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για δεύτερη φορά και με δική μας πρωτοβουλία.

Ανδρεας Λοβερδος – Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η εξουσία της πολεοδομίας

Κύριε διευθυντά

Είμαι συνιδιοκτήτης με ποσοστό 83,33% κατοικίας στον Μπερδεμιάρο, στην Τήνο. Τον περασμένο Αύγουστο διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη για την αντικατάσταση τμήματος της στέγης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΟΚ, «τα ιδιοκτησιακά ζητήματα και τα ζητήματα της συνιδιοκτησίας ρυθμίζονται από το Αστικό Δίκαιο». Το θέμα της επισκευής ανάγεται στο πλαίσιο της τακτικής διαχείρισης της κοινωνίας, που αντιμετωπίζεται με απόφαση της πλειοψηφίας – αρ. 789 Α.Κ. Ο φάκελος για την έκδοση της άδειας δεν πήρε αριθμό πρωτοκόλλου. Η απάντηση της Πολεοδομίας Τήνου ήταν ότι απαιτείται συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών!

Κατόπιν αιτήσεώς μου, για τον έλεγχο της στατικότητας της κατοικίας μου, έγινε αυτοψία και Εκθεση Επικινδύνου Κτίσματος, από την οποία προκύπτει η απαγόρευση κατοίκησης του κτιρίου και η άμεση έκδοση άδειας. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθ. 788, Α.Κ, «αν επίκειται κίνδυνος, καθένας από αυτούς [συνιδιοκτήτες] έχει δικαίωμα, και χωρίς συναίνεση των λοιπών, να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για τη συντήρηση του πράγματος».

Η Πολεοδομία Τήνου δεν εφάρμοσε τον νόμο. Επιμένει στη συναίνεση των συνιδιοκτητών!

«Το θέμα σας μπορεί να λυθεί μόνο στα πολιτικά δικαστήρια όπου εκεί χρησιμοποιούνται οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα, καθότι οι μηχανικοί δεν είναι νομικοί», μου δηλώνει γραπτώς. Μετά την προθεσμία των 30 ημερών για την εκτέλεση των εργασιών, η Εκθεση Επικινδύνου γίνεται οριστική και: «Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει τις εργασίες που επιβάλλονται».

Επανερχόμενη στην Πολεοδομία Τήνου ζήτησα την έκδοση άδειας. Η πολεοδομία αρνήθηκε ξανά με τη δικαιολογία: «Για την υπόθεσή σας απευθυνθήκαμε στο ΥΠΕΚΑ και περιμένουμε να μας απαντήσει».

Είμαι σωστή και νόμιμη! Θεωρώ ότι η ακραία συμπεριφορά της πολεοδομίας έχει ασκήσει εξουσία πάνω στον πολίτη τόσες φορές, η χειραγώγηση του νόμου έγινε πράξη. Επιτέλους, πότε θα μπει φρένο στα «κακώς κείμενα»!

Σταματινα Χοντερικ

«Eπιστημονική ξενομανία»

Kύριε διευθυντά

Σε δημοσίευμα («περισσότερο πολιτικοί παρά επιστήμονες») της έγκριτης «Kαθημερινής» (της 20ής Σεπτεμβρίου), που αναφέρεται σε μια αφελή, κατά τη γνώμη μου, σε σύλληψη και εκτέλεση «έρευνα», πρώτον συμπεριλαμβάνομαι (από κοινού με τον Aνδρέα Παπανδρέου, τον Kώστα Σημίτη, τον Aνδρέα Λοβέρδο, τον Nίκο Xριστοδουλάκη και άλλους επαγγελματίες πολιτικούς) μεταξύ των… πολιτικών που προέρχονται από πανεπιστημιακούς καθηγητές, και δεύτερον εμφανίζομαι με ελάχιστες βιβλιογραφικές αναφορές.

Aλλά, όπως είναι γνωστό, ούτε πολιτικός είμαι (όπως δεν ήταν και ο Ξενοφών Zολώτας και δεν είναι ο Λουκάς Παπαδήμος ή ο Γκίκας Xαρδούβελης κ.ά. που περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα) ούτε κυρίως –στην περίπτωσή μου– θα βρει κανείς μελέτη ή βιβλίο, ελληνικό ή και ξένο, που να αφορά σε ουσιώδη θέματα της ελληνικής γλώσσας και να μη κάνει αναφορά μία ή περισσότερες φορές σε κάποιο από τα δημοσιεύματά μου. Aρα υπάρχουν μερικές χιλιάδες αναφορές στα δημοσιεύματά μου και όχι βέβαια 248 αναφορές(!) και 37 εργασίες(!), όπως αναγράφεται στο περίεργο, παραπλανητικό και δυσφημιστικό αυτό δημοσίευμα.

Oι επί πολής ερευνητές «τύπου Google» και οι δημοσιογράφοι που τους εμπιστεύονται καλό είναι να ανοίξουν πρώτα κανένα συναφές βιβλίο ή να ανατρέξουν στα έγκυρα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, με μελέτες της ειδικότητας των κρινομένων, προτού προσβάλουν με χαρακτηρισμούς πανεπιστημιακούς δασκάλους όπως ο γράφων που έχουν περάσει τη ζωή τους δουλεύοντας επιστημονικά και δημοσιεύοντας αδιάλειπτα. Aλλωστε, στους ειδικούς και στον πανεπιστημιακό χώρο είναι γνωστά τα προβλήματα της ανεύρεσης και υπολογισμού των βιβλιογραφικών αναφορών (citations) στα πεδία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και των αναγκαστικά ελληνόγλωσσων δημοσιευμάτων.

Tη γλωσσική ξενομανία μας ακολουθεί κατά πόδας τελευταία μια «επιστημονική ξενομανία» για δήθεν παραγνωρισμένους Eλληνες επιστήμονες του εξωτερικού που για οικονομικούς και άλλους λόγους έχουν κάνει άλλες επιλογές σταδιοδρομίας, με σημαντικές εξαιρέσεις που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Kαι αυτό είναι άδικο και υποτιμητικό για χιλιάδες έγκριτους πανεπιστημιακούς δασκάλους που μορφώσαμε τους Eλληνες επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, στους οποίους στηρίζεται διαχρονικά ό,τι καλό έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα και οι οποίοι διαπρέπουν και στο εξωτερικό με τα εφόδια που έχουν πάρει από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Tέλος, σε ώρες περισυλλογής, μερικοί ερευνητές που εύκολα κρίνουν και επικρίνουν, ας αναλογισθούν τι επιστημονική, παιδευτική, κοινωνική ή άλλη προσφορά έχουν κάνει οι ίδιοι στην πατρίδα τους και αν είναι ευρύτερα γνωστοί γι’ αυτήν. Eμείς κάτι θα αφήσουμε.

Γ. Mπαμπινιωτης – Kαθηγητής – Kηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή