Βαλς: Η Γαλλία παγιδευμένη σε ένα σπιράλ χρέους, που δεν είναι βιώσιμο

Βαλς: Η Γαλλία παγιδευμένη σε ένα σπιράλ χρέους, που δεν είναι βιώσιμο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, επανέλαβε και χθες τη δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το έργο των μεταρρυθμίσεων καθώς η χώρα είναι παγιδευμένη σε ένα «σπιράλ χρέους που δεν είναι βιώσιμο πια». Απευθυνόμενος αυτή τη φορά στην Ομοσπονδία Γερμανών Βιομηχάνων, ο κ. Βαλς αποδέχτηκε πως η Γερμανία δεν ευθύνεται για τα προβλήματα της Γαλλίας. Κάλεσε, ωστόσο, το Βερολίνο να «ενώσει τις δυνάμεις του» με το Παρίσι.

Κατά αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επιδίωξε να διαβεβαιώσει πως, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες για να επανέλθει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Μία ημέρα μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ο κ. Βαλς έδωσε χθες ομιλία σε συνέδριο της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων, απαντώντας στα σχόλια του επικεφαλής της, Ούρλιχ Γκρίλο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων δήλωσε πως η Γερμανία δεν ευθύνεται για τα προβλήματα της γαλλικής οικονομίας, ούτε είναι καθήκον του Βερολίνου να δώσει τη λύση σε αυτά. Τη Δευτέρα, η κ. Μέρκελ παρέβλεψε έκκληση του κ. Βαλς για ένεση ρευστότητας στην αγορά, επιμένοντας πως αυτή δεν είναι η διέξοδος στα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Το αρνητικό κλίμα κατά την επίσκεψη του κ. Βαλς στο Βερολίνο είχε ήδη διαμορφωθεί από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, όπου η γαλλική οικονομία χαρακτηριζόταν «άρρωστη». Τόσο προχθές στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την κ. Μέρκελ όσο και χθες στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων, ο κ. Βαλς τόνισε πως η Γαλλία έχει το πολιτικό σθένος για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε, μάλιστα, πως κάποτε και η Γερμανία είχε βρεθεί σε ανάλογη θέση και εθεωρείτο ο «άρρωστος της Ευρώπης». Ανέκαμψε, όμως, χάρις στις μεταρρυθμίσεις του προκατόχου της κ. Μέρκελ, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Χαρακτήρισε δε «καρικατούρα» τα σχόλια της Γερμανίας για τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας.

Αυτόν τον μήνα, η Γαλλία ανακοίνωσε πως αδυνατεί να δαμάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ νωρίτερα από το 2017 παρά τις αρχικές δεσμεύσεις στην Κομισιόν πως θα εκπληρούσε τον στόχο στα τέλη του 2015. Συν τοις άλλοις, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την εταιρεία ερευνών Markit δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την προοπτική της χώρας. Ειδικότερα, ο δείκτης ΡΜΙ για τη δραστηριότητα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υποχώρησε στις 49,4 μονάδες, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, διότι η δημοσιονομική λιτότητα δεν είναι ο δρόμος προς την ανάπτυξη, όπως υποστηρίζει το Βερολίνο. Αντιθέτως, αναχαιτίζει την ανάκαμψη.

Πτώση επιχειρηματικής δραστηριότητας

Στο χαμηλό εννεαμήνου κυμάνθηκε τον Σεπτέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, ενώ οι εταιρείες συνέχισαν να μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους επί 30ό συναπτό μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Markit. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απογοητευθεί. Εχει να δώσει μια μεγάλη μάχη και τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν πως τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλους τους κλάδους της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 52,3 μονάδες από τις 52,5 τον Αύγουστο. Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία. Ο δείκτης ΡΜΙ για τον μεταποιητικό κλάδο της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 50,3 μονάδες, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013. Σύμφωνα με τη Markit, οι εταιρείες εξακολουθούν να μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους, αν και όχι σε τόσο εντατικούς ρυθμούς όσο τον Αύγουστο. Ο επιμέρους δείκτης ΡΜΙ για τις τιμές των προϊόντων διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή