Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τον φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ – Cosco

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τον φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ – Cosco

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσιο τέλος είχε η πρόσφατη απόρριψη της συμφωνίας Φιλικού Διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και Cosco (ΣΕΠ Α.Ε.), καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε σε δευτεροβάθμιο επίπεδο νόμιμη τη συμφωνία. Είχε προηγηθεί η κατάθεση αίτησης ανάκλησης της πρωτοβάθμιας απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου από την πλευρά της ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρικής του κινεζικού ομίλου στην Ελλάδα. Πλέον, με την καθαρογραφή και επίσημη ανακοίνωση της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού, ο ΟΛΠ θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για την επικύρωση της συμφωνίας και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση και από την Ολομέλεια της Βουλής.

Οι εν λόγω ενέργειες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να αίρεται μια σημαντική παράμετρος αβεβαιότητας γύρω από τη διαδικασία πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού 67,7% του ΟΛΠ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο δεν έχει ακόμα ορίσει καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός, όπου μεταξύ των υποψηφίων είναι και ο όμιλος της Cosco.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Φιλικού Διακανονισμού έχει ήδη λάβει τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρμόδιες υπηρεσίες Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο σχετικών επαφών του υπ. Ναυτιλίας, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και της αποστολής σωρείας στοιχείων που ζητήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσον η εν λόγω συμφωνία αποτελούσε παράνομη κρατική ενίσχυση, ή αν ζημίωνε τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία αφορά στην τροποποίηση της αρχικής σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, με αναστολή καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος, αλλά και την αύξηση του ποσοστού που θα εισπράττει ο Οργανισμός από τα ενοποιημένα οικονομικά έσοδα της ΣΕΠ, από το 21,5% σήμερα σε 24,5% από το 2017 και μετά. Σε αντάλλαγμα, η ΣΕΠ θα αναλάβει να αναπτύξει τη Δυτική Προβλήτα ΙΙΙ του λιμανιού, να αναβαθμίσει με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό τις υφιστάμενες Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και να κατασκευάσει τη νέα Προβλήτα Πετρελαιοειδών του ΟΛΠ. Συνολικά, προβλέπονται νέες επενδύσεις 230 εκατ. ευρώ, που θα αυξήσουν την ετήσια δυναμικότητα του ΟΛΠ από 3,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια σε 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια.

Στο πρόσφατο επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΛΠ για την περίοδο 2014-2018, καταδεικνύεται η σημασία της σύμβασης παραχώρησης με την Cosco αναφορικά με τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ). Συγκεκριμένα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η νέα συμφωνία Φιλικού Διακανονισμού, εκτιμάται ότι τα έσοδα από τη σύμβαση αυτή αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν έως το 2018, αγγίζοντας τα 80 εκατ. ευρώ, έναντι 34 εκατ. ευρώ το 2013, καταγράφοντας μέση αύξηση της τάξεως του 19%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή