ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς κέρδη η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς κέρδη η κυβέρνηση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η πρώτη αξιολόγηση της Κουμουνδούρου για τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ήταν, όπως ανέφεραν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «το αποτέλεσμά της δεν δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να διαμορφώσει ένα προεκλογικό αφήγημα». Ωστόσο, η φρασεολογία και η τακτική που υιοθετεί η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπουν σε όξυνση του πολιτικού κλίματος, με χαρακτηριστικά προεκλογικής αντιπαράθεσης. Αλλωστε, η δεύτερη ανάγνωση της Κουμουνδούρου για τη χθεσινή συνάντηση ήταν ότι το αποτέλεσμά της, ακριβώς επειδή, όπως λένε, δεν προσέφερε κάτι απτό στην κυβέρνηση, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αποσύνθεσης της κυβερνητικής συνοχής και προσφυγής στις κάλπες.

Η «αποκωδικοποίηση» της συνάντησης του Βερολίνου για τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοψίζεται στα εξής: για τρίτη φορά (μετά τη συνάντηση στο Παρίσι και την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ) το αποτέλεσμα διαμορφώνεται κατώτερο των προσδοκιών που η κυβέρνηση καλλιέργησε. Η ελληνική πλευρά δεν πήρε τίποτα «στο χέρι», παρά μόνο αόριστες αναφορές. Οσα ειπώθηκαν είχαν σαν υπογράμμιση ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Το ζήτημα του χρέους συνδέθηκε ευθέως με την υλοποίηση του προγράμματος, μέσω των αναφορών σε συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και διατήρηση των πλεονασμάτων.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, η Κουμουνδούρου αναφέρθηκε -με ανακοίνωσή της- σε «θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού», η οποία «εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα» και συνέχισε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη». Αμεση ήταν η αντίδραση του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., που αναφέρθηκε σε «περιθωριακή κριτική από ένα περιθωριακό κόμμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας σαφές ότι οι επιτελείς του κόμματος κινούνται, πλέον, σε προεκλογικούς ρυθμούς, προχώρησε χθες σε αναγωγή των αποτελεσμάτων των τελευταίων τεσσάρων δημοσκοπήσεων (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, RASS, ALCO, MRB) με εκτίμηση αποτελέσματος και αποτίμηση των εδρών που θα καταλάμβανε κάθε κόμμα. Στη δημοσκόπηση της MRB, η εκτίμηση αποτελέσματος έγινε από την ίδια την εταιρεία. Για τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις, η εκτίμηση έγινε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να λαμβάνει από 30% έως 33,2% και να του αντιστοιχούν από 136 έως 142 έδρες. Τα ποσοστά της Ν.Δ. υπολογίζονται από 22,8% έως 27,8% και της αποδίδονται από 66 έως 79 έδρες.

Στελέχη της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη στη δημοσιοποίηση αυτών των εκτιμήσεων θέλοντας να δείξει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας και ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν μεταβληθεί. Θεωρούν, μάλιστα, με βάση τα στοιχεία αυτά, ότι η δυναμική στην τελική ευθεία μιας εκλογικής αναμέτρησης και η πόλωση που θα κυριαρχήσει θα τους δώσουν, τελικά, την αυτοδυναμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή