Εως τον Ιανουάριο 1,4 εκατ. κρούσματα Εμπολα

Εως τον Ιανουάριο 1,4 εκατ. κρούσματα Εμπολα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τα 1,4 εκατομμύρια θα μπορούσαν να φτάσουν σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε τα κρούσματα του Εμπολα έως τον Ιανουάριο 2015. Αυτή είναι η νέα πρόβλεψη των αρμόδιων υγειονομικών αρχών στις ΗΠΑ, που αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ πιστεύει ότι ο αριθμός εκείνων που ενδέχεται να προσβληθούν στις δύο προαναφερθείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής κυμαίνεται από 550.000 έως 1,4 εκατ. μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στην υπόθεση πως οι περιπτώσεις της επιδημίας υποβαθμίζονται.

Η ανώτατη εκτίμηση του 1,4 εκατομμυρίου λαμβάνει ως δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί επισήμως μέχρι στιγμής –5.864 βάσει του απολογισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας– είναι κατά πολύ χαμηλότερος και ότι στην πραγματικότητα ενδέχεται τα κρούσματα να είναι δυόμισι φορές περισσότερα, ή σχεδόν 20.000. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι προβλέψεις βασίζονται σε στοιχεία που ήταν διαθέσιμα τον Αύγουστο, προτού επιταχύνει την αντίδρασή της απέναντι στον φονικό ιό η Αμερική με την αποστολή στρατευμάτων και τη λήψη μέτρων.

Στο μεταξύ ο στρατός της Σιέρα Λεόνε σφράγισε χθες τα σύνορα με τη Λιβερία και τη Γουινέα σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση της νόσου. Την ίδια στιγμή η Λιβερία, η χώρα της Δυτικής Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Εμπολα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις ξένου υγειονομικού προσωπικού παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις που έχει κάνει η κυβέρνησή της για βοήθεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ. Νωρίτερα χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι θα έχουν μολυνθεί από τον ιό Εμπολα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, εάν δεν γίνει κάτι για την ενίσχυση των μέτρων ελέγχου της επιδημίας στη Δυτική Αφρική.

Φόβοι για νέο εμφύλιο

Ο Αντόνιο Βιτζιλάντε, επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ στη Λιβερία, επισήμανε ότι 40.000 εργαζόμενοι πρέπει να εκπαιδευτούν, ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει πολύ λίγους ξένους ειδικούς. Από την πλευρά του ο υπουργός Ενημέρωσης της Λιβερίας, Λουίς Μπράουν, δήλωσε χθες ότι η επιδημία του ιού Εμπολα κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα του σε έναν νέο εμφύλιο πόλεμο. «Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει μέχρις ότου η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα ξανακυλήσουν στις συγκρούσεις, μια πιθανή συνέπεια της βραδύτητας στην κινητοποίηση» εναντίον του Εμπολα, είπε ο Μπράουν.

Ο υπουργός Αμυνας, Μπράουνι Σαμουκάι, είχε δηλώσει στις 9 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι από τον ιό «απειλείται άμεσα η ύπαρξη της Λιβερίας». Η Λιβερία εισήλθε φέτος στην ενδέκατη χρονιά μιας εύθραυστης ειρήνης, έπειτα από έναν εμφύλιο πόλεμο που προκάλεσε τον θάνατο 250.00 ανθρώπων από το 1989 έως το 2003.

Η χώρα συνορεύει με τη Σιέρα Λεόνε, όπου επίσης μαινόταν εμφύλιος πόλεμος από το 1991 έως το 2001 από τον οποίο σκοτώθηκαν περίπου 120.000 άνθρωποι, και με τη Γουινέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή