Ομπάμα: Θα πάρει καιρό η συνολική προσπάθεια

Ομπάμα: Θα πάρει καιρό η συνολική προσπάθεια

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή άνοιξαν χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξαπολύοντας ομοβροντία επιθέσεων εναντίον στόχων του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Μια σειρά σουνιτικών κρατών της περιοχής, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνέδραμαν στις αμερικανικές προσπάθειες ανάσχεσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Η Αμερική είναι υπερήφανη που στέκεται πλάι στις χώρες αυτές εν ονόματι της κοινής μας ασφάλειας. Η ισχύς αυτού του συνασπισμού καθιστά σαφές στον κόσμο ότι αυτή η μάχη δεν είναι μόνο μάχη της Αμερικής» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα. «Η συνολική προσπάθεια θα πάρει καιρό. Θα υπάρξουν προκλήσεις αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να πολεμήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η ευθεία ανάμειξη των ΗΠΑ στον τριετή εμφύλιο της Συρίας είχε τη σιωπηρή ανοχή της συριακής κυβέρνησης, η οποία ενημερώθηκε διά της εκπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ. Παρά την ευρεία πολιτική στήριξη των αμερικανικών ενεργειών όμως, αυτές δεν θωρακίστηκαν νομικά ούτε με ψήφο στο Κογκρέσο ούτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κλίμακα της χθεσινής επίθεσης, με βομβαρδιστικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους Τόμαχοκ-Κρουζ εκτοξευόμενους από πλοία, χαρακτηρίστηκε «σημαντική κλιμάκωση» σε σχέση με τα πιο περιορισμένα πλήγματα κατά του ΙSIS στο Ιράκ από τον Αύγουστο.

Eπιφυλακτικός ο Κάμερον

Στα πλήγματα δεν έλαβε μέρος η Βρετανία, καθώς ο πρωθυπουργός Κάμερον τηρεί επιφυλακτική στάση μετά την καταψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της πρότασής του για επέμβαση εναντίον του καθεστώτος Ασαντ πέρυσι τον Αύγουστο.

«Αυτό ήταν μόνο η αρχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντιναύαρχος Κέρμπι.

Στους αρχικούς βομβαρδισμούς, τα ξημερώματα της Τρίτης, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έπληξε 22 στόχους στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Κυρίως επρόκειτο για διοικητικά κέντρα, αποθήκες οπλισμού, οχήματα και στρατόπεδα του ISIS. Το προπύργιο της οργάνωσης στη Συρία, η πόλη Ράκα, έγινε στόχος βομβαρδισμών με πυραύλους ακριβείας, ενώ κάτοικοι ενημέρωσαν δυτικά μέσα ενημέρωσης μέσω τηλεφώνου ότι εγκαταλείπουν την πόλη εν αναμονή νέων βομβαρδισμών. Σύμφωνα με αναφορές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι επιθέσεις προξένησαν τον θάνατο 120 ανταρτών και οκτώ αμάχων.

Παράλληλα, τα αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη «Χορασάν», μια άλλη ομάδα που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα και η οποία είναι εγκατεστημένη δυτικά του Χαλεπίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η οργάνωση προετοίμαζε επιθέσεις στη Βόρεια Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι χθες χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το αεροσκάφος Στελθ τύπου F-22 Raptor στο πεδίο της μάχης. Επίσης, 47 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τα σκάφη «USS Burke» και «USS Philippine Sea», που πλέουν σε διεθνή ύδατα.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί αντέδρασε προσεκτικά, δηλώνοντας ότι οι βομβαρδισμοί «δεν έχουν νομική βάση» αλλά αποφεύγοντας να τους καταδικάσει. Ομοίως, η συριακή κυβέρνηση απέφυγε κάθε επίκριση, ενώ ο πρόεδρος Ασαντ δήλωσε ότι υποστηρίζει «κάθε διεθνή ενέργεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Μένει να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικά μπορούν να είναι τα πλήγματα από αέρος εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, καθώς η Ουάσιγκτον στερείται συμμάχων στο έδαφος. Οι αντάρτες υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξουν αντίποινα, ενώ απείλησαν να σκοτώσουν Γάλλο τουρίστα που απήχθη τις τελευταίες ημέρες στην Αλγερία, αν δεν αποσύρει το Παρίσι τη συμμετοχή του στους βομβαρδισμούς του Ιράκ. Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ δήλωσε ότι «η Γαλλία δεν εκβιάζεται».

Με τη βοήθεια του αμερικανικού οπλισμού τον οποίο υφάρπαξε στο Ιράκ, το «Ισλαμικό Κράτος» τις τελευταίες ημέρες κατέλαβε κουρδικά χωριά κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, στέλνοντας σε διάστημα μιας εβδομάδας 140.000 νέους πρόσφυγες στην Τουρκία. Εκπρόσωπος της κύριας ένοπλης κουρδικής οργάνωσης είπε ότι οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», που εξαφανίστηκαν από τη Ράκα μετά τις πρώτες βόμβες, εγκαταλείπουν τις περιοχές που βομβαρδίστηκαν και κινούνται προς τις κουρδικές περιοχές.

Εν τω μεταξύ, χθες το Ισραήλ κατέρριψε συριακό αεροσκάφος πάνω από το κατεχόμενο Γκολάν. Δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για μαχητικό ή για μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή