Ψηφιακά οι μεταγραφές ακινήτων από τους συμβολαιογράφους

Ψηφιακά οι μεταγραφές ακινήτων από τους συμβολαιογράφους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο ψηφιακό σύστημα αποστολής όλων των νέων μεταγραφών ακινήτων απευθείας από τους συμβολαιογράφους στη βάση δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου ξεκίνησε χθες την πιλοτική του λειτουργία. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι, εκτός από την άμεση διακίνηση των δεδομένων, το νέο σύστημα θα προσφέρει για πρώτη φορά στοιχεία για τις πραγματικές αξίες των ακινήτων, κατ’ απαίτηση της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι πρώτες κρούσεις από την τρόικα προς το υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης των πραγματικών αξιών των ακινήτων έγιναν πριν από ένα έτος. Η δημιουργία του συστήματος ανατέθηκε στην ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) καθώς διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, που σε συνεργασία με τον Σύλλογο Συμβολαιογράφων και την εταιρεία B-Logica δημιούργησαν ψηφιακή πλατφόρμα με διπλή λειτουργία: σε πρώτο επίπεδο, αφορά στην ηλεκτρονική κατάθεση, μέσω πιστοποιημένων συμβολαιογράφων, των μεταγραφών ακινήτων, στη βάση δεδομένων της ΕΚΧΑ. Σε δεύτερο επίπεδο, στη χωριστή αποτύπωση των βασικών οικονομικών στοιχείων του συμβολαίου, όπως ο ΑΦΜ των εμπλεκομένων, η τιμή πώλησης του ακινήτου και η αντικειμενική του αξία. «Δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων όπου συνυπάρχουν τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, με οικονομικά και τεχνικά χαρακτηριστικά, ώστε να έρθει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να το αξιοποιήσει για τις ανάγκες της φορολογίας», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθήνας, Πειραιά, Δωδεκανήσου και Αιγαίου, Κ. Βλαχάκης.

Η πιλοτική λειτουργία του συστήματος ξεκινά με 50 συμβολαιογράφους, μέλη του συγκεκριμένου συλλόγου. Οπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του συστήματος, είναι η πρώτη φορά που θα γίνεται χρήση της ψηφιακής υπογραφής από συμβολαιογράφους. «Το έργο συμβολίζει τη μετάβαση στη σύγχρονη εποχή, όπου η τεχνολογία αποτελεί εργαλείο αύξησης της αποδοτικότητας και της δουλειάς και εξυπηρέτησης του πολίτη», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης. «Είναι ένα πρώτο βήμα. Δεύτερο βήμα θα είναι η πλήρης ψηφιακή καταγραφή των αρχείων των υποθηκοφυλακείων, ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικ. Κανελλόπουλος (σ.σ.: εγχείρημα για το οποίο έχουν ξοδευθεί χωρίς αποτέλεσμα –και χωρίς έλεγχο– εκατομμύρια ευρώ, ήδη από την εποχή που υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Ευ. Γιαννόπουλος).

Εξασφάλιση πόρων

Το ζητούμενο, πάντως, για τη μετάβαση στη νέα εποχή του Κτηματολογίου εξακολουθεί να είναι η εξασφάλιση πόρων. Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί τα πρώτα 114 εκατ. ευρώ από τα 527 εκατ. ευρώ που απαιτούνται και έπεται συνέχεια. Ωστόσο, παραμένει σοβαρό ζήτημα πώς η ΕΚΧΑ (δηλαδή το ΥΠΕΚΑ) προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμών για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στην υπόλοιπη χώρα, χωρίς… να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή