Πιστοποιητικά φορολογικής νομιμότητας ζητεί από τους πελάτες της η UBS

Πιστοποιητικά φορολογικής νομιμότητας ζητεί από τους πελάτες της η UBS

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βεβαρημένος με αλλεπάλληλες διώξεις από τη Δικαιοσύνη ευρωπαϊκών χωρών για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και τη διευκόλυνση φοροδιαφυγής, ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS απαιτεί από τους Ευρωπαίους πελάτες του πιστοποιητικά που να επιβεβαιώνουν τη νομιμότητα της περιουσιακής τους κατάστασης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg. Κατά δήλωση του επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου, Γιργκ Τσέλτνερ, στο Bloomberg, αναμένεται μέχρι τέλη του έτους να έχουν παρουσιαστεί όλα τα σχετικά έγγραφα από τους Ευρωπαίους πελάτες της UBS με χρήματα στην Ελβετία, εκτός Ιταλίας και Ελλάδας, μια τοποθέτηση που γεννά ερωτήματα για την ειδική αναφορά σε αυτές τις δύο χώρες.

Στο διάστημα των τελευταίων ετών, οι τράπεζες δέχονται μεγάλες πιέσεις από τις κυβερνήσεις για τη συμμόρφωση των τραπεζικών στελεχών που τόσα χρόνια παρέβλεπαν την προέλευση και τη νομιμότητα της περιουσιακής κατάστασης των πελατών τους. Στη Γαλλία, η UBS είναι ήδη υποχρεωμένη να καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ για την κάλυψη ενδεχόμενου προστίμου από τις γαλλικές αρχές σε υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Σύμφωνα με έκθεση που υποβλήθηκε στο γαλλικό κοινοβούλιο, η UBS διαθέτει 3.000 Γάλλους πελάτες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 5 δισ. ευρώ, συνολικά, που είναι επενδυμένα στην Ελβετία. Το γαλλικό κράτος εξετάζει, επίσης, εάν η βρετανική HSBC έχει ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή Γάλλων εύπορων πελατών είτε με την παροχή υπηρεσιών, είτε με την παράβλεψη τυπικών ελέγχων.

Η UBS βρίσκεται, συν τοις άλλοις, στο μικροσκόπιο των φορολογικών και δικαστικών αρχών στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Τον Ιούλιο πλήρωσε 300 εκατ. ευρώ στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο πλαίσιο συμβιβαστικής λύσης για υπόθεση φοροδιαφυγής όπου κατηγορούνταν πως παρείχε υπηρεσίες σε Γερμανούς εύπορους πολίτες επί σειρά ετών. Στο Βέλγιο διερευνούνται ενέργειες της UBS για το ενδεχόμενο ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και μεταφοράς κεφαλαίων από οργανωμένο έγκλημα.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, το νομικό τμήμα της UBS σκοπεύει να ασκήσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας για την καταβολή της εγγύησης, κερδίζοντας έτσι χρόνο. Παράλληλα σχεδιάζει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αμφισβητώντας τη διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης στη Γαλλία διότι υποκινήθηκε από «πολιτικά κίνητρα», όπως δηλώνουν ανώνυμες πηγές. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, έχει εντείνει τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ύστερα από την παραίτηση του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καουζάκ, αφού ανακαλύφθηκε πως διατηρούσε μυστικό λογαριασμό στην Ελβετία. Η UBS τέθηκε πρώτη φορά στο στόχαστρο των γαλλικών αρχών κατά τα μέσα του 2013. Τον περασμένο Ιούνιο πλήρωσε πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στη γαλλική τραπεζική αρχή για την παράλειψη ελέγχων, βοηθώντας έτσι πελάτες να φοροδιαφύγουν. Χθες, μετά την είδηση, η τιμή της μετοχής της UBS υποχώρησε κατά 1,5%, αυξάνοντας τις απώλειες από τις αρχές του έτους στο 3,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή