Αποκεφάλισαν Γάλλο όμηρο στην Αλγερία

Αποκεφάλισαν Γάλλο όμηρο στην Αλγερία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργάνωση φανατικών ισλαμιστών της Αλγερίας, η οποία συνδέεται με το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία» (ISIS), ανακοίνωσε χθες ότι αποκεφάλισε Γάλλο πολίτη, προσθέτοντας άλλον ένα κρίκο στη μακάβρια αλυσίδα δολοφονιών δυτικών ομήρων. Πρόκειται για τον 55χρονο Ερβέ Γκουρντέλ, ο οποίος απήχθη την Κυριακή από τζιχαντιστές της οργάνωσης Τζουντ αλ Χαλίφα (Στρατιώτες του Χαλίφη) στη βορειοανατολική Αλγερία. Το βίντεο, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο υπό τον τίτλο «Ενα αιματηρό μήνυμα προς τη γαλλική κυβέρνηση», αρχίζει με αποσπάσματα συνέντευξης Τύπου του Φρανσουά Ολάντ κατά την οποία ο Γάλλος πρόεδρος ανακοινώνει τη συμμετοχή της χώρας του στους βομβαρδισμούς εναντίον του ISIS.

Επειτα, ο Γκουρντέλ εμφανίζεται γονατισμένος και δεμένος οπισθάγκωνα, έχοντας γύρω του τέσσερις ένοπλους μασκοφόρους. Ενας εξ αυτών διαβάζει μήνυμα, με το οποίο καταγγέλλει την επέμβαση των «εγκληματιών Γάλλων σταυροφόρων» εναντίον των μουσουλμάνων στην Αλγερία, το Μάλι και το Ιράκ. Προτού αποκεφαλισθεί, ο Γκουρντέλ εμφανίζεται να δηλώνει «Ολάντ, ακολούθησες τον Ομπάμα». Οι τελευταίες του λέξεις εκφράζουν την αγάπη του για τους οικείους του. Με χθεσινοβραδινή δήλωσή του, ο Ολάντ διεμήνυσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον του ISIS, παρά τη δολοφονία του Γκουρντέλ από τους «βάρβαρους και δειλούς» τρομοκράτες.

Κάτοικος Νίκαιας, ο Γκουρντέλ εργαζόταν ως οδηγός ορειβατικών ομάδων στο εθνικό πάρκο του Μερκαντούρ, βόρεια της γαλλικής πόλης. Εφτασε στην Αλγερία για ορειβατικό τουρισμό το περασμένο Σάββατο και απήχθη την αμέσως επόμενη ημέρα, ενώ έκανε πεζοπορία σε εθνικό πάρκο, στην περιοχή Τιζί Ουζού, 110 χλμ. ανατολικά από το Αλγέρι. Το πάρκο προσείλκυε κάποτε μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών χάρη στα πυκνά δάση, τα άγρια φαράγγια και τις γραφικές λίμνες του. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1990 εξελίχθηκε σε καταφύγιο των φανατικών ισλαμιστών, που βύθισαν τη χώρα σε έναν τρομερό εμφύλιο πόλεμο.

Η οργάνωση Τζουντ αλ Χαλίφα είναι ενεργή στην Αλγερία εδώ και πολλά χρόνια και συνδέεται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ (AQMI). Αρχηγός της είναι ο Γκούρι Αμπντελμαλέκ, πρώην διοικητής της AQMI στην Αλγερία. Στις 14 Σεπτεμβρίου, η οργάνωσή του ανακοίνωσε την υποστήριξή της στo «Ισλαμικό Κράτος» και έσπευσε να ανταποκριθεί στην έκκληση του τελευταίου για συλλήψεις και δολοφονίες πολιτών των κρατών που μετέχουν στον αμερικανικό συνασπισμό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή