Οι φοροελαφρύνσεις «κούρεψαν» κατά 1,3 δισ. το πλεόνασμα του 2015

Οι φοροελαφρύνσεις «κούρεψαν» κατά 1,3 δισ. το πλεόνασμα του 2015

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα μικρότερο του στόχου κατά 1,3 δισ. ευρώ για το 2015 προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα. Οπως προέκυψε από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη, με τους επικεφαλής της τρόικας, το θέμα του νέου προϋπολογισμού θα είναι και το πρώτο ζήτημα που θα απασχολήσει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, ενώ ο στόχος του Μνημονίου είναι 3% του ΑΕΠ.

Η απόκλιση αυτή προκύπτει κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, αλλά και του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων. Ειδικότερα, στο προσχέδιο ενσωματώνονται:

1. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα κατά 30%. 2. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ. 3. Η αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

4. Η αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων. Το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αποκατάσταση των αποδοχών τους και όχι την πλήρη επιστροφή τους στα επίπεδα του Ιουλίου 2012. Το κόστος υπολογίζεται σε 200-250 εκατ. ευρώ ετησίως.

5. Η εφαρμογή της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά μειωμένη κατά 30% σε σχέση με φέτος.

Ενας άλλος λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο «βλέπει» πρωτογενές πλεόνασμα μικρότερο του στόχου του Μνημονίου, είναι και η εκτίμηση ότι σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν το 2015 επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Δημοσιονομικά

Οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, δεδομένου ότι στις 6 Οκτωβρίου θα πρέπει το προσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας «πιάνουν δουλειά» από σήμερα, ενώ οι επικεφαλής της θα έχουν την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη, στις 30 του μήνα. Στις 8 Οκτωβρίου, τα στελέχη της τρόικας θα αναχωρήσουν, καθώς μαζί με τον κ. Χαρδούβελη θα πρέπει να παρευρεθούν στις 10 με 12 Οκτωβρίου στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και στο Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι στον πρώτο γύρο των συζητήσεων με την τρόικα να εξετασθεί ο νέος προϋπολογισμός. Ολα αυτά συζητήθηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του κ. Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τρόικας. Αρμόδια στελέχη μετέδιδαν αμέσως μετά ότι η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θέλει καθ’ όλη τη διάρκεια του ελέγχου να υπάρχει ροή θετικών ειδήσεων, ώστε να μη διαταραχθεί η ηρεμία στην αγορά.

Με τον μικρότερο στόχο που βάζει η κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, ανοίγει επί της ουσίας η συζήτηση για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. Μία συζήτηση που θα απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν είναι πολύ πιθανό ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να αλλάξει στο τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, καθώς η τρόικα δεν έχει ακόμα «ανοίξει τα χαρτιά» της επί του θέματος. Υπενθυμίζεται πως η τρόικα θεωρεί ότι χωρίς τις φοροελαφρύνσεις το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι ήδη στα 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το θέμα του νέου προϋπολογισμού η τρόικα επιμένει προς το παρόν στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, όπως στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τον ΦΠΑ, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, καθώς και στις απολύσεις στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή