Νέα τουρκική πρόκληση σε ΑΟΖ Κύπρου

Νέα τουρκική πρόκληση σε ΑΟΖ Κύπρου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απρόσκλητη και προκλητική συνοδεία μιας τουρκικής φρεγάτας ξεκίνησαν χθες οι προετοιμασίες για την πρώτη γεώτρηση στο Οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ από το πλοίο-γεωτρύπανο «Saipem», της ιταλοκορεατικής Κοινοπραξίας ENI-KOGAS. Η τουρκική κορβέτα Bafra, που πραγματοποίησε πλου στα χωρικά μας ύδατα πριν από λίγες ημέρες, παρακολουθούσε το «Saipem» σε όλη τη διάρκεια του πλου προς το σημείο γεώτρησης από απόσταση 7 μιλίων και παραμένει στην περιοχή.

Το Οικόπεδο 9 βρίσκεται στο σημείο που εφάπτονται οι ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ και του Λιβάνου. Παρά ταύτα, οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το «Saipem» εισήλθε σε θαλάσσια περιοχή δικής τους δικαιοδοσίας. Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο προχώρησε χθες σε μια προκλητική ανακοίνωση, όπου έκανε λόγο για «παραβίαση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στα νότια της Κύπρου», ενώ υποστήριξε ότι το Saipem «αναγνωρίστηκε» από τουρκικά πολεμικά και «παρακολουθείται αμέσως μετά την είσοδό του στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας».

Σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, στο πλοίο-γεωτρύπανο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Ι. Κασουλίδης, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμιά ενόχληση από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι αυτό που έγινε «είναι εκ του μακρόθεν παρακολούθηση». Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ν. Αναστασιάδης, είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο προκλήσεων και είχε τονίσει και στη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι δεν συνάδουν οι παρενοχλήσεις με τη διεξαγωγή συνομιλιών. «Είχαμε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε παρενόχληση στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, κ. Χρ. Φωκαΐδης, δήλωσε ότι η Λευκωσία παρακολουθεί τις κινήσεις της τουρκικής κορβέτας και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη υλοποίηση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή