Τα πρώτα γενέθλια ενός… πορτοκαλεώνα ευκαιριών

Τα πρώτα γενέθλια ενός… πορτοκαλεώνα ευκαιριών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με ακούτε χωρίς μικρόφωνο; Εχω μάθει να μιλάω δυνατά, διότι πριν από τη διπλωματική μου καριέρα, υπήρξα καθηγητής στο windsurf» λέει ο πρέσβης της Ολλανδίας, κ. Jan Versteeg, με χαμόγελο, παρουσιάζοντας χθες στους Ελληνες δημοσιογράφους, τον απολογισμό του πρώτου χρόνου εργασιών του Οrange Grove (Πορτοκαλεώνα): μια θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων που έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες Ελληνες νέους να δοκιμάσουν στην πράξη τις αντοχές της επιχειρηματικής τους ιδέας. Ο συμπαθής διπλωμάτης δικαιούται να αισθάνεται υπερήφανος, διότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τη δική του βούληση να βοηθήσει με τρόπο ουσιαστικό. Μόλις διαπιστεύθηκε στη χώρα μας διαπίστωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν η ανεργία της ηλικιακής ομάδας κάτω από 40 ετών και η γενικότερη δυσκολία να ξεκινήσει κανείς τη δική του επιχείρηση στο ακανθώδες και εχθρικό ελληνικό οικονομικό περιβάλλον. Παράλληλα έβλεπε ότι η χώρα αιμορραγούσε από τη φυγή των πιο χαρισματικών της παιδιών που αναζητούσαν δουλειά στο εξωτερικό.

Ετσι αποφάσισε να πείσει ολλανδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μαζί με φορείς όπως τα πανεπιστήμια αλλά και ειδικούς να συμβάλουν στη δημιουργία του Orange Grove. Μετά από αιτήσεις και διαδικασία επιλογής, 47 startups από 90 φιλόδοξους επιχειρηματίες κάτω των 35 ετών, εντάχθηκαν στον Πορτοκαλεώνα. Τούτο σημαίνει ότι είχαν δωρεάν χώρο εργασίας (φως, νερό, τηλέφωνο και Διαδίκτυο) αλλά και κάτι πιο σπουδαίο, όπως εξήγησε χθες ο πρέσβης: τη δυνατότητα όλα αυτά τα δυναμικά και αισιόδοξα μυαλά, να ανταλλάσσουν ιδέες και να χρησιμοποιούν τη συνοχή και την υποστήριξη ολόκληρης της ομάδας προς όφελός τους.

Από το σύνολο των νεοφυών επιχειρήσεων του Orange Grove, δύο «στάθηκαν στα πόδια τους», άλλες δύο έπαυσαν τη λειτουργία τους, εννιά βρήκαν full time εργασία και 34 παραμένουν εντεταγμένες στο Πορτοκαλεώνα. Συνολικά 20 start ups του προγράμματος, το οποίο συνδράμουν 100 μέντορες και συντονιστές, καταφέρνουν να έχουν κάποιο εισόδημα. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες του Orange Grove είναι νέοι που δραστηριοποιούνται στο τομέα των τεχνολογικών εφαρμογών, του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων κ.α.

«Συζητώντας με τους συμμετέχοντες, ακούω συχνά ότι είναι τα μόνα μέλη της παρέας τους που έχουν μείνει στην Ελλάδα ενώ οι φίλοι τους έχουν ήδη μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Η θερμοκοιτίδα μας δεν είναι ένα σχολείο που παίρνουμε το παιδί από το χέρι αλλά προσπαθούμε να προσφέρουμε τις συνθήκες ώστε να μπορέσει να δει αν η ιδέα του μπορεί να αποκτήσει σάρκα και οστά» τόνισε ο πρέσβης που δεν πρέπει ακόμα να έχει κλείσει τα 50 του χρόνια για να προσθέσει ότι «σημασία δεν έχει να αποτυγχάνεις αλλά πάντα να προσπαθείς».

Το αξιοπερίεργο σύμφωνα με τον πρέσβη είναι ότι οι χρηματοδότες και επενδυτές με τους οποίους ήρθε σε επαφή, πιστεύουν ότι δύσκολα βρίσκουν επιχειρηματικά σχέδια για start ups τα οποία να είναι καλά προετοιμασμένα. Επίσης, ως αυτοκριτική για τον έναν χρόνο λειτουργίας επεσήμανε ότι θα ήθελε να ενθαρρύνει περισσότερους Ελληνες νέους να μπουν στο παιχνίδι του επιχειρείν και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, μιας και οι περισσότεροι είτε έχουν ελλιπή ενημέρωση είτε διστάζουν.

Αύριο Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί εορταστικές εκδηλώσεις από τις 10 π.μ. στον Εθνικό Κήπο όπου θα φυτευτούν πορτοκαλιές, μετά στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 12.30, ενώ στις 6 μ.μ. προβλέπεται σειρά ομιλιών από ειδικούς στην έδρα του Orange Grove (Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 5-7) και στις 10 μ.μ. έχει πάρτι με Ολλανδο dj. Για περισσότερες πληροφορίες: www.orangegrove.biz.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή