Αμφίπολη μέχρι τις Γιορτές

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα σχετικά με τον Τύμβο Καστά», δήλωσε η υπεύθυνη της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Αικατερίνη Περιστέρη, μιλώντας στην εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος». Υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο, η αρχαιολόγος επανέλαβε ότι ο τάφος σε καμία περίπτωση δεν είναι ρωμαϊκός. «Πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται το τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., δηλαδή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325-300 π.Χ. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει με ακρίβεια η αρχαιολογική σκαπάνη», τόνισε. Μάλιστα, έκανε λόγο για «παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».

Οσο για τους «ενοίκους» του τάφου, η ταυτότητά τους δεν έχει τόση σημασία, υποστήριξε η κ. Περιστέρη. «Ολο το μνημείο είναι σημαντικό και μας δίνει πληροφορίες για την εποχή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει μέσα το συγκρότημα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ», πρόσθεσε. Τέλος, η κ. Περιστέρη υπενθύμισε πως η Αμφίπολη υπήρξε μία από της σημαντικότερες αρχαίες πόλεις στον ελλαδικό χώρο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή «εντοπίζονται «στοιχεία από τα αρχαϊκά χρόνια με την αρχαϊκή νεκρόπολη δίπλα στο ταφικό συγκρότημα και πολλά άλλα ευρήματα».

Νωρίτερα, η Γ.Γ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος στον Τύμβο Καστά. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ανέφερε ότι «γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα – είδαμε, δηλαδή, το πάνω μέρος του». Διευκρινίζοντας ότι είναι αδύνατον να προσδιοριστεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της ανασκαφής, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «η ανασκαφή αυτή θα μας απασχολήσει, όπως και το εύρημα, για πάρα πολλά χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή