500 λέξεις με τον Δημήτρη Φύσσα

500 λέξεις με τον Δημήτρη Φύσσα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία και Πολιτικές Επιστήμες. Είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος, κειμενογράφος. Το τελευταίο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Ο κηπουρός κι ο καιροσκόπος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του κ. Φύσσα είναι [email protected].

Ποια βιβλία έχεις αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σου;

Λόρενς Στερν «Η ζωή και οι απόψεις του Τρίστραμ Σάντι», Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης «Ο σταλινισμός και οι μεταμοντέρνοι θαυμαστές του».

Και ποια είναι τα αγαπημένα σου βιβλία όλων των εποχών;

Γκρας «Γάτα και ποντίκι», Καμί «Ο επαναστατημένος άνθρωπος», Χέλερ «Κατς-22», Τουέιν «Χάκλμπερι Φιν», Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ», Oργουελ «1984», Ντε Σαντ «Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ», Βερν «Οι ναυαγοί του Ιωνάθαν», Περέκ «Ζωή: Οδηγίες χρήσης», Κούντερα «Το αστείο», Τσάντλερ «Αντίο γλυκιά μου», Ντικ «Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο», Θερβάντες «Δον Κιχώτης», Ραμπελέ «Γαργαντούας και Πανταγριέλ», Eκο «Το όνομα του ρόδου», Αξιόνοφ «Οι ουρανοξύστες της Μόσχας», Φλομπέρ «Η αισθηματική αγωγή ενός νέου», Κενό «Ασκήσεις ύφους», Μαρτέν «Η γλώσσα του κινηματογράφου», Λε Καρέ «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», Τσέχοφ, Τσβάιχ και Μομ «Διηγήματα», Κλαρκ «Η πόλη και τ’ άστρα», Κάρολ οι δύο «Αλίκες», Μόρις «Ο γυμνός πίθηκος», όλος ο Λουκιανός, Θουκυδίδης «Ξυγγραφή», Κουκουλές «Βυζαντινών βίος και Πολιτισμός», Βαλτινός «Ορθοκωστά», το πλήρες Λεξικό Δημητράκου, Αλεξάνδρου «Το κιβώτιο», τα «Aπαντα» του Ροΐδη και του Χάκκα, Πετρόπουλος «Το εγχειρίδιο του καλού κλέφτη», Καρυωτάκης «Ελεγεία και σάτιρες», Νικολαΐδης «Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα», Καβάφης και Σεφέρης «Ποιήματα», Πικρός «Τουμπεκί», Κούρτοβικ «Τετέλεσται», Τριανταφύλλου «Σπάνιες γαίες», Βασιλικός «Εκτός των τειχών», Καμπούρογλου «Αι παλαιαί Αθήναι», Δοξιάδης «Logicomix», η εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη και τα αθηναϊκά διηγήματα του Παπαδιαμάντη.

Με ποιον συγγραφέα θα ήθελες να δειπνήσεις;

Με τον Ροΐδη.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σε έκανε να θυμώσεις;

Το «Δευτερονόμιον» της Παλαιάς Διαθήκης, «ιερό» βιβλίο (και) του χριστιανισμού. Σκοπεύω να το μεταφράσω και να το βγάλω σε δίγλωσση έκδοση, ώστε να δείξω στους χριστιανούς –που στη μεγάλη τους πλειονότητα το αγνοούν– σε τι ακριβώς πιστεύουν. Μιλάω σοβαρά ότι θα το κάνω.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχεις διαβάσει και ντρέπεσαι γι’ αυτό;

Την «Οδύσσεια».

Πότε κατάλαβες ότι θέλεις να γίνεις συγγραφέας και πώς;

Θεωρητικά, από μικρός, από θαυμασμό για όσα διάβαζα και μ’ αρέσανε. Πρακτικά, απ’ όταν έμαθα να γράφω στον υπολογιστή, μεγάλωσαν τα παιδιά μου, έπαψα να είμαι καθηγητής φροντιστηρίου, πέρασα μια σημαντικότατη προσωπική δυσκολία, αποφάσισα ότι μπορώ να ζω με ελάχιστα χρήματα και εκτιμήθηκε το πρώτο μου μυθιστόρημα («Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος», Εστία 2005). Επομένως, κάπου μετά τα 45 μου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή