Το κύμα του τουρισμού ενίσχυσε κατά 1 δισ. τις καταθέσεις

Το κύμα του τουρισμού ενίσχυσε κατά 1 δισ. τις καταθέσεις

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή ένδειξη της βελτίωσης της οικονομίας, που πυροδοτείται από τον τουρισμό, αποτελεί η άνοδος των καταθέσεων τον Αύγουστο κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί ότι η παρατηρούμενη άνοδος δεν φαίνεται να είναι συγκυριακή, καθώς πρόκειται για τον έκτο συνεχή μήνα που παρατηρείται αύξηση των καταθέσεων, εξέλιξη που συμβαδίζει με τη σταθεροποίηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο και την εκτίμηση για άνοδο το τρίτο τρίμηνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η αύξηση φθάνει τα 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίο οι καταθέσεις κατέγραψαν το χαμηλότερο σημείο του έτους.

Τα στοιχεία της ΤτΕ ανεβάζουν το σύνολο των καταθέσεων τόσο από νοικοκυριά όσο και από επιχειρήσεις στο τέλος Αυγούστου στα 164,2 δισ. ευρώ, από 163,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Πρόκειται μάλιστα για το μεγαλύτερο ύψος των καταθέσεων που παρατηρείται από το 2012, χρονιά διπλής εκλογικής αναμέτρησης, που καταγράφηκε κύμα απόσυρσης αποταμιεύσεων.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό πολιτικό κλίμα και την αντιπαράθεση που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή και τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Αδ. Γεωργιάδη για το ενδεχόμενο απόσυρσης καταθέσεων στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές και επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πηγές από τις τράπεζες, υποβαθμίζουν το θέμα, σημειώνοντας ότι δεν έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά των καταθετών.

Σε αντίθεση με άλλες χρονικές περιόδους, οι καταθέτες συμπεριφέρονται ψύχραιμα, στον βαθμό που στην ψυχολογία του κόσμου, κυριαρχεί η άποψη ότι ο κίνδυνος της εξόδου από το ευρώ έχει απομακρυνθεί, ενώ οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα με την ανάληψη της εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας.

Η εικόνα από τις τράπεζες δείχνει ότι η ανοδική τάση στις καταθέσεις συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο. Η αναβολή ωστόσο καταβολής του ΕΝΦΙΑ και η μεταφορά της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης στα τέλη Σεπτεμβρίου, εκτιμάται ότι θα στερήσει ρευστότητα από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εξανεμίζοντας τα οφέλη από τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει επίσης να καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, που ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου και εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Η αύξηση των καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, αποδίδεται στην ενίσχυση των εσόδων από τον τουρισμό, καθώς οι εκτιμήσεις από τις τράπεζες συνηγορούν ότι η αύξηση προήλθε κυρίως από τη νησιωτική χώρα, που ωφελήθηκε από την εισροή εκατομμυρίων τουριστών. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία της ΤτΕ, που δείχνουν ότι τα υπόλοιπα των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 756 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 440,1 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 43,1 δισ. ευρώ. Μικρότερη της τάξης των 134,9 εκατ. ευρώ είναι η αύξηση που παρατηρήθηκε στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα υπόλοιπα των οποίων ανήλθαν στα 84,9 δισ. ευρώ. Συνολικά η ρευστότητα των νοικοκυριών έχει αυξηθεί κατά 1,6 δισ. ευρώ σχέση με τον Φεβρουάριο του 2014, υπολείπεται ωστόσο από τον περσινό Αύγουστο κατά 351,3 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων ενισχύθηκε κατά 251,1 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο -28,3 δισ. ευρώ-και κατά 2,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Μειώθηκαν οι χορηγήσεις δανείων

Κατά 3,5% συρρικνώθηκε ο ρυθμός χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Αύγουστο, συντηρώντας την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία. Οι οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ανήλθαν στα 213,5 δισ. ευρώ από 213,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 221,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013. Η ροή χρηματοδότησης υπήρξε αρνητική κατά 478 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι για έναν ακόμη μήνα οι αποπληρωμές δανείων υπερκέρασαν τις νέες χορηγήσεις. Οι οφειλές των επιχειρήσεων ανήλθαν στα 101,2 δισ. ευρώ και το σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων κατέγραψε συρρίκνωση του ρυθμού χρηματοδότησης, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Το χρέος των νοικοκυριών μειώθηκε στο τέλος Αυγούστου στα 99,2 δισ. ευρώ από 99,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 102,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013. Από αυτά, τα 70,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια και τα 27,6 δισ. ευρώ είναι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των ατομικών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες σταθεροποιήθηκαν στα 13,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή