Γιατί δεν ανοίγει το ΕΜΣΤ στο νέο Φιξ;

Γιατί δεν ανοίγει το ΕΜΣΤ στο νέο Φιξ;

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στον ανεμοστρόβιλο της Αμφίπολης οι Αθηναίοι κοντεύουν να ξεχάσουν ότι το έτοιμο από τον περασμένο Φεβρουάριο κτίριο του Φιξ παραμένει άδειο και σκοτεινό. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εξακολουθεί να φιλοξενείται «προσωρινά» σε χώρους του Ωδείου Αθηνών εν αναμονή της διαρκώς αναβαλλόμενης μετακόμισης στη μόνιμη έδρα του ανακατασκευασμένου εργοστασίου της λεωφόρου Συγγρού.

Τα νέα, δυστυχώς, δεν είναι ευχάριστα, καθώς ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού επιβεβαιώνει τις συνθήκες μερικής ρήξεως ανάμεσα στην επί σειράν ετών διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αννα Καφέτση, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού.

«Οι σχέσεις είναι πλέον κάκιστες και σε ορισμένες περιπτώσεις η διένεξη έφτασε στα όρια της δικαστικής εμπλοκής», επισημαίνει ο υπουργός. Ο Κώστας Τασούλας δηλώνει στην «Κ» ότι είναι αποφασισμένος να παρέμβει, «όχι ως διαιτητής, αλλά λύνοντας τον γόρδιο δεσμό», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ζητάει μια μικρή πίστωση χρόνου, όχι περισσότερο από δύο εβδομάδες, μέχρι να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Αναφέρεται σε αλλαγές προσώπων, χωρίς, όμως, προς το παρόν, να μπορεί να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος. Τον ρωτάω ευθέως: Κινδυνεύει η θέση της Αννας Καφέτση;

Δεν επιθυμεί να μπει σε αυτήν τη συζήτηση, χωρίς, όμως, να αποκλείει τίποτα. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι ευθύνες για το σημερινό τέλμα βαραίνει τους ώμους και των δύο πλευρών. Οταν του επισημαίνω ότι θα προκαλούσε μεγάλη εντύπωση ο άνθρωπος που έχει ταυτίσει την παρουσία του με το ΕΜΣΤ από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του να βρεθεί εκτός μουσείου παραμονές των εγκαινίων του, ακούει με προσοχή αλλά επιμένει, θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα.

Σε όλο αυτό το δυσοίωνο σκηνικό υπάρχει μια αχτίδα φωτός. Με προσωπική παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού αποσοβήθηκε δικαστική εμπλοκή με τον εργολάβο, εξέλιξη που θα πήγαινε την υπόθεση του μουσείου ακόμα πιο πίσω, σε βάθος ακόμα και τριών ή τεσσάρων χρόνων. Παρόλα αυτά, ο κόσμος βλέπει ένα νέο κτίριο κλειστό και άδειο. «Από τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο εσωτερικό του ΕΜΣΤ και “τρέξουν” οι προβλεπόμενες διαδικασίες, μπορεί το μουσείο να λειτουργήσει στις αρχές του 2015».

Από την πλευρά της η Αννα Καφέτση εκπέμπει δραματικό sos έτσι ώστε να ανατεθεί από το Δ.Σ. του ΕΜΣΤ το δεύτερο στάδιο της οριστικής μουσειογραφικής μελέτης και των λοιπών επικαιροποιημένων μουσειολογικών μελετών του κτιρίου, να συσταθεί η μη κερδοσκοπική εταιρεία διαχείρισης της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η προμήθεια και εγκατάσταση του τεχνολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού και να γίνει η λεγόμενη «προσωρινή παραλαβή» του κτιρίου από τη σχετική επιτροπή, απαραίτητη προϋπόθεση, για την εγκατάσταση των υπηρεσιών και των μονίμων συλλογών στο νέο Φιξ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή