Σε Πειραιώς και Εθνική το 70% των μετοχών του «Νηρέα»

Σε Πειραιώς και Εθνική το 70% των μετοχών του «Νηρέα»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πιστώτριες τράπεζες αναμένεται να περάσει το 70% του «Νηρέα», αν και όταν βεβαίως εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας, οι συζητήσεις επί του οποίου φέρεται να βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Καλά πληροφορημένες πηγές που εμπλέκονται συνολικά στην αναδιάρθρωση του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών αναφέρουν μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό μες στον Οκτώβριο να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, προκειμένου αυτή να εγκρίνει το σχέδιο. Το σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την κεφαλαιοποίηση δανείων ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ (στο τέλος του 2013 οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του «Νηρέα» ανέρχονταν σε 61,34 εκατ. ευρώ) και μάλιστα όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διοίκηση της εταιρείας, έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες και η τιμή μετατροπής. Πάντως, στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2014 το υπόλοιπο του μακροπρόθεσμου ποσού των δύο πυρόπληκτων δανείων που έχει λάβει η «Νηρεύς» από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα μεταφέρθηκε σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό, με συνέπεια αυτός να αυξηθεί κατά 35,3 εκατ. ευρώ. Τα δύο αυτά πυρόπληκτα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου αποτελούν και τον βασικό λόγο καθυστέρησης της συμφωνίας μεταξύ των τραπεζών για το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Η συμμετοχή του ιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας κ. Αρ. Μπελλέ, μετά την αναδιάρθρωση, αναμένεται να υποχωρήσει σε περίπου 5%, από 21,16% σήμερα. Αναλόγως αναμένεται να υποχωρήσει και η συμμετοχή του Γεωργιανού Κάκχα Μπεντουκίτζε (της Linnaeus Capital Partners) που σήμερα ανέρχεται σε 23,68%. Ο κ. Μπελλές πιθανότατα θα συμμετέχει στο νέο διοικητικό συμβούλιο.

Στην εκτίμηση ότι απομένουν μερικές μόνο εκκρεμότητες συνηγορεί και η ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών που εξέδωσε χθες η «Νηρεύς» σχετικά με τις αποφάσεις της συνέλευσης των ομολογιούχων δανειστών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. «Οι ομολογιούχοι ενημερώθηκαν ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποτίμηση του εκδότη έχουν προχωρήσει σημαντικά, ωστόσο βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Μετά την ολοκλήρωσή τους, αφού ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τα εγκριτικά κλιμάκια των τραπεζών, από νομική άποψη και από τα αρμόδια εταιρικά όργανα του εκδότη, θα είναι δυνατή η λήψη απόφασης για την τροποποίηση του λόγου και της τιμής μετατροπής των ομολογιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Στην εν λόγω γενική συνέλευση, άλλωστε, η πλειοψηφία των ομολογιούχων αποφάσισε τη χρονική μετάθεση αποπληρωμής της δόσης και των τόκων που είναι καταβλητέα στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 για τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Επιπλέον, αποφασίστηκε η μη άσκηση του δικαιώματος καταγγελίας του δανείου επίσης έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή