Γιώργος Νταλάρας, Ντούλτσε Πόντες, Νόα μαζί στο Ηρώδειο

Γιώργος Νταλάρας, Ντούλτσε Πόντες, Νόα μαζί στο Ηρώδειο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδιστές της Μεσογείου θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Ηρώδειο: ο Γιώργος Νταλάρας θα υποδεχθεί την Πορτογαλίδα Ντούλτσε Πόντες και την Ισραηλινή Νόα. Τους ενώνουν πολλά: και οι τρεις στηρίζονται γερά στις λαϊκές παραδόσεις των χωρών τους. Διευρύνουν με τόλμη αλλά και γνώση τους μουσικούς ορίζοντές τους. Συνεργάζονται σε συναυλίες και στη δισκογραφία με σπουδαίους ομοτέχνους τους από τα πιο διαφορετικά είδη. Και έχουν επιτυχία εδώ και δεκαετίες όπου κι αν ταξιδέψουν.

Στον δίσκο της «Μomentos», η Πόντες έχει ηχογραφήσει με τον Νταλάρα δύο θαυμάσια ντουέτα. Εχουν, άλλωστε, ξανατραγουδήσει άλλες δύο φορές μαζί και στο Ηρώδειο. Λίγο πριν από την καινούρια τους συνάντηση, παρέα, και για πρώτη φορά με τη Νόα, είπε στην «Κ» για την τόλμη της να τραγουδήσει και άλλα είδη μουσικής εκτός από τα fados. «Είναι γεγονός ότι ασχολήθηκα με διαφορετικά μουσικά είδη, ενώ ξεκίνησα από τα fados και συνεχίζω να ασχολούμαι με αυτά γιατί είναι η εθνική μου κληρονομιά, οι ρίζες μου. Ασφαλώς όλες οι προσπάθειες πάντα απαιτούν τόλμη, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αν πετύχεις ή όχι, αυτό θα το κρίνει ο κόσμος». Για τον τρόπο που σμίγει την πορτογαλική παράδοση, το ευρύτερο ηχόχρωμα της Μεσογείου, αλλά και το αγγλόφωνο τραγούδι, την κλασική μουσική και το λυρικό τραγούδι απαντά ότι «όλα αυτά “παντρεύονται” χωρίς καμία επιτήδευση αρκεί το ένα να συμπληρώνει το άλλο. Ολα τα στοιχεία έρχονται αναπόφευκτα από τα ακούσματα, τις σπουδές που έχει κάποιος κάνει, τις εμπειρίες, τις δυνατότητές του αλλά πολλές φορές είναι και αποτέλεσμα συνειδητού πειραματισμού». Μίλησε ακόμα για την ανάγκη να κάνει γνωστά και τα σύγχρονα προβλήματα της χώρας της γιατί θεωρεί ότι το οφείλουμε στα παιδιά μας. Οι λαοί μας, του μεσογειακού Νότου, είδαν από τη μια μέρα στην άλλη τη ζωή τους να καταστρέφεται ενώ δεν έφταιξαν σε τίποτα».

Με αφορμή τη συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα (δύο ντουέτα στον δίσκο Momentos και μια σύνθεση του Στ. Κορκολή) διαπιστώνει ομοιότητες ανάμεσα στα ελληνικά λαϊκά και στα fados «επειδή τραγουδούν τους καημούς των ανθρώπων, τα προβλήματά τους και τις καθημερινές έγνοιες και δυσκολίες. Μιλάμε για μια μουσική που άνθισε σε μας, σε σας, στην Ισπανία με το φλαμένκο και είναι η επιτομή της ψυχολογίας μας, η φιλοσοφία των λαών μας. Τραγουδάμε όλοι μας για τη ζωή, τα βάσανα, τις στενοχώριες, τον έρωτα, τον θάνατο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή