Επενδυτική ένεση στην καρδιά της Αθήνας

Επενδυτική ένεση στην καρδιά της Αθήνας

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου, η αλλαγή στον αριθμό 17 είναι από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα ιδιωτικής επένδυσης των τελευταίων μηνών. Ανάμεσα στην Αμερικής και την Ομήρου, το πολυώροφο κτίριο είχε περάσει μια γκρίζα περίοδο. Οταν έφυγε ο «Ελευθερουδάκης» (που είχε εγκαταστήσει εκεί το πρώτο, πραγματικά, μεγάλο βιβλιοπωλείο στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αλλάζοντας το τοπίο), το κτίριο παρέμεινε κενό. Προστέθηκε στην αλυσίδα των νεκρών ακινήτων του κέντρου, όπως το πρώην ξενοδοχείο «Εσπέρια» ή το κατάστημα «Ακρον» στη Σταδίου, και γρήγορα έγινε χώρος για άστεγους και τοξικομανείς. Πέραν της κοινωνικής διάστασης του θέματος, το περιβάλλον του κτιρίου έγινε μια «υγειονομική» βόμβα (όπως εξακολουθεί και είναι η γωνία Σταδίου και Εδουάρδου Λω).

Ο νέος επενδυτής ήρθε με στόχο να εγκαταστήσει εκεί τη ναυαρχίδα της ιστορικής επιχείρησής του. Ο εκπαιδευτικός όμιλος «Ομηρος», που ιδρύθηκε το 1946, ανέπτυξε καθ’ ύψος και πλάτος μια υπερσύγχρονη εκπαιδευτική κυψέλη, την οποία είναι αδύνατον να μην προσέξει ο περαστικός, καθώς η αλλαγή αρχίζει από το πεζοδρόμιο.

«Aegean College» γράφει η επιγραφή στην πρόσοψη και στο ισόγειο με τους ωραίους μοναστηριακούς πάγκους στο στεγασμένο πεζοδρόμιο, υπάρχει μια φοιτητική ατμόσφαιρα κολεγίου. Από το πεζοδρόμιο και την ευχάριστη αίσθηση της πάλλουσας ζωής, αναγκαστικά το βλέμμα αναζητεί να σκανάρει το εσωτερικό του κτιρίου. Υπερισχύει η καταλυτική εντύπωση για τη μεταμόρφωση του κτιρίου από τότε που έμεινε κενό και νεκρό κέλυφος.

Πλήρης ανακατασκευή

«Το όλο εγχείρημα της μεταμόρφωσης του κτιρίου άρχισε ουσιαστικά το καλοκαίρι του 2013 και ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους», λέει ο κ. Νικόλαος Μακρυπλίδης, πρόεδρος του Aegean Omiros College. Η μετασκευή και ανακαίνιση περιέλαβε τα πάντα, από τις σχάρες των υπονόμων μέχρι την οροφή, δημιουργώντας επί της ουσίας ένα νέο κτίριο. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν πρόσφατα (στις 15 Σεπτεμβρίου) σηματοδοτώντας τη στροφή του εκπαιδευτικού ομίλου στα προγράμματά του, αλλά και την εγκατάσταση ενός νέου φορέα σε ένα από τα πλέον νευραλγικά σημεία της πόλης.

Σημαντική για την πρόοδο της επένδυσης ήταν η αναγνώριση του Aegean College από το υπουργείο Παιδείας το 2013. Το Κολέγιο είχε ιδρυθεί το 1997 αλλά μόλις το 2013 έλαβε την άδεια λειτουργίας (ΦΕΚ 1986/14.08.2013) ανταποκρινόμενο στις προδιαγραφές της Πολιτείας. «Το Aegean College έχει επιλεγεί ως συνεργάτης από κορυφαία πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας για να προσφέρει σε Ελληνες και ξένους σπουδαστές ολοκληρωμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα», επισημαίνει ο κ. Ν. Μακρυπλίδης. Στο εσωτερικό του κτιρίου εντυπωσιάζουν η διαμπερής οργάνωση με διπλή θέα προς τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη, η αίσθηση της ηρεμίας, της τάξης και της οργάνωσης, ο φωτισμός και τα χρώματα. Εξέχουσα θέση κατέχει η Βιβλιοθήκη, που είναι από μόνη της μία κόγχη σε έναν υπερυψωμένο χώρο στο βάθος. Οργανώνεται περιμετρικά ενός ξύλινου πλατώματος με βαθμίδες και μαξιλάρες, χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. Σε άλλον όροφο υπάρχει μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα εκδηλώσεων, που με τη δυνατότητα των περίπου 200 θέσεων προσθέτει στη ζωή της Αθήνας έναν ακόμη νευραλγικό βραχίονα. Απέναντι είναι η Αρχαιολογική Εταιρεία, λίγο πιο πάνω το Νομισματικό Μουσείο, παραπλεύρως το Μουσείο της Τραπέζης της Ελλάδος, στην Ομήρου το Ινστιτούτο Γκαίτε, στην Αμερικής το βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ και ακριβώς δίπλα ο «Ελευθερουδάκης». Η καρδιά της Αθήνας έχει ακόμη πολλές δεξαμενές.

«Στόχος μας είναι να αφήσουμε το στίγμα μας στην πόλη των Αθηνών και ως σημείο συνάντησης των ανθρώπων της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού», λέει ο κ. Ν. Μακρυπλίδης. «Στις νέες μας εγκαταστάσεις, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις, σε συνεργασία με γνωστούς εκδοτικούς οίκους όπου το “παρών” έδωσαν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι. Επιπλέον, το Aegean College στο πλαίσιο των εγκαινίων φιλοξενεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014 έκθεση έργων ζωγραφικής της εικαστικού Αναστασίας Ζωής Σουλιώτου με τίτλο “Down Town Aegean”, προβάλλοντας τον έντονο παλμό τόσο της ελληνικής πρωτεύουσας όσο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Υπό αυτό το πρίσμα το Aegean College φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πολυδιάστατο φορέα εκπαίδευσης που θα αγκαλιάζει τον πολιτισμό και θα υποδέχεται νέους καλλιτέχνες προκειμένου να αναδείξει την άλλη όψη της πόλης, μακριά από τα κατάλοιπα της κρίσης».

Το νέο κέντρο

Με αυτήν την αισιόδοξη στάση, η νέα επένδυση στην Αθήνα φιλοδοξεί σταδιακά να γίνει πόλος έλξης σημαντικών εκδηλώσεων και προσωπικοτήτων συμβάλλοντας στον μητροπολιτικό παλμό του κέντρου. Η προοπτική της αλλαγής της Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του Re-think Athens θέτει νέες προκλήσεις και σαφώς εγείρει ζητήματα ιεράρχησης, ασφάλειας και συνοχής. Είναι μία μεταβολή για την οποία πρέπει να συνεργαστούν οι αρμόδιοι φορείς, η Πολιτεία και η κοινωνία. Οσοι ιδιώτες έχουν κάνει ήδη επενδύσεις στο κέντρο, μικρές ή μεγάλες, ή όσοι σχεδιάζουν ή αναμένουν να προσφέρουν και εκείνοι κάτι στην Αθήνα, πρέπει να προστατευθούν και να επιβραβευθούν για τις επιλογές τους (που επί της ουσίας συμβάλλουν στην ανάκαμψη της Αθήνας) με μια δέσμη μέτρων ασφάλειας, καθαριότητας και ευνομίας. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να αντισταθμιστεί η οικονομική και ψυχική επένδυση των ιδιωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή