Aπότομη «προσγείωση» για τον Ευάγγ. Βενιζέλο

Aπότομη «προσγείωση» για τον Ευάγγ. Βενιζέλο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα ημέρες ύστερα από μια σειρά διεθνών επαφών υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη, γεμάτες συζητήσεις, τις οποίες απολαμβάνει ιδιαιτέρως, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επιστρέφει αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα. Από το photo-op με το ζεύγος Ομπάμα και τις στρογγυλές τράπεζες στον ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και στη Συρία, ο κ. Βενιζέλος θα βρεθεί σε κάποια αίθουσα ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, προσπαθώντας να συνεννοηθεί με τους εκπροσώπους ενός… γαλαξία σχηματισμών της λεγόμενης Κεντροαριστεράς για τον τρόπο που θα συμφωνήσουν ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να κατορθώσει να τηρήσει τις κατάλληλες ισορροπίες και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η απότομη επιστροφή στην ενδοκομματική πραγματικότητα δεν είναι ποτέ ευχάριστη για τον κ. Βενιζέλο, ωστόσο αυτή τη φορά η κατάσταση είναι ελαφρώς πιεστικότερη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να οδηγήσει το κόμμα του στο συνέδριο, που εκτιμά ότι θα δρομολογήσει τη δημιουργία ενός νέου φορέα, στον οποίο θα μπορούν να βρουν χώρο και άλλες πολιτικές κινήσεις ή μεμονωμένα πρόσωπα. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος έχει αρκετούς αμφισβητίες, ωστόσο ουδείς φαίνεται πρόθυμος να θέσει ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας. Οι περισσότεροι μοιάζει να τον έχουν αποδεχθεί, ενώ άλλοι απλώς περιμένουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί σχεδόν αυτοδικαίως, μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο πολιτικός χάρτης της επόμενης ημέρας των εθνικών εκλογών θα κρίνει και τη στάση που θα τηρήσει μετά το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα και με την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται. Τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει στην ατζέντα η συζήτηση περί συνεργασιών μετά τις επόμενες εκλογές. Οι κ.κ. Φώφη Γεννηματά και Κ. Σκανδαλίδης και λιγότερο ο κ. Ν. Ανδρουλάκης (ο οποίος βρίσκεται σε απόλυτη ρήξη με τον κ. Βενιζέλο) έχουν κατά καιρούς ταχθεί υπέρ πιθανής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη συμπράξει με ένα δεξιό κόμμα, όπως η Ν.Δ., που πολιτικά βρίσκεται –ποικιλοτρόπως– πολύ πιο μακριά από την Κουμουνδούρου. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», καθώς και οι απόψεις που εκφράζουν στενοί συνεργάτες και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ περί πιθανής μετεκλογικής σύμπραξης, πραγματοποιούνται βάσει της κοινής διαπίστωσης ότι ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωνε να επιτύχει αυτοδυναμία, θα είχε ανάγκη έναν κυβερνητικό εταίρο. Ενας από τους πρόσθετους λόγους που υπαγορεύεται η ανάγκη για μια τέτοια, παράλληλη ρητορική είναι ότι υπάρχει ένα κόμμα («Το Ποτάμι»), ο επικεφαλής του οποίου έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι θα επιχειρήσει να συνεργαστεί είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο χρόνος και οι συνθήκες που θα επικρατούν όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές θα κρίνουν αν κάτι τέτοιο θα ενταθεί, καθώς στη Χαρ. Τρικούπη ουκ ολίγοι εκτιμούν ότι δεν μπορεί να αποτελεί κεντρική στρατηγική επιλογή η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένων των δύσκολων ενδοκομματικών διαπραγματεύσεων που περιμένουν τον κ. Βενιζέλο, αρκετοί έχουν εισηγηθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην ανακινήσει ζητήματα που τροφοδοτούν την ένταση, με κυριότερο την αντιπαράθεση με τον κ. Γ. Παπανδρέου. Στη Χαρ. Τρικούπη δεν επιθυμούν τυχόν παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού σε μια περίοδο η οποία έχει έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή