Αποψη: Το στρες τεστ των τραπεζών και το δίλημμα της ΕΚΤ

Αποψη: Το στρες τεστ των τραπεζών και το δίλημμα της ΕΚΤ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρείται σημείο καμπής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η δημοσιοποίηση, τον Οκτώβριο, των αποτελεσμάτων των αυστηρών δοκιμασιών αντοχής στις οποίες έχει υποβάλει ολόκληρη την τραπεζική βιομηχανία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ιδίως αφότου οι προηγούμενες δοκιμασίες αντοχής δεν είχαν αποκαλύψει τις προβληματικές τράπεζες.

Και όμως, επτά χρόνια αφότου τεράστιες ζημίες των τραπεζών οδήγησαν ορισμένες χώρες στο χείλος της χρεοκοπίας, οι επενδυτές που προετοιμάζονται για τον οδυνηρό λογαριασμό θα απογοητευθούν. Η ΕΚΤ, υπό την πίεση της Ρώμης, του Βερολίνου και άλλων πρωτευουσών που προσπαθούν να προστατεύσουν τις τράπεζές τους, είναι πιθανό ότι θα μετριάσει την κριτική της.

Πολλοί περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα επιβάλει τάξη στις τράπεζες της Ευρωζώνης όταν θα αρχίσει να τις επιτηρεί. Ομως και η κεντρική τράπεζα συνάντησε τα ίδια εμπόδια που είχαν συναντήσει και οι κανονιστικές αρχές κατά τη διενέργεια των προηγούμενων δοκιμασιών, δηλαδή πολιτικές παρεμβάσεις που έχουν στόχο την κάλυψη προβλημάτων που εντοπίζονται στις τράπεζες.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να παραμένει ευάλωτη, δεν υπάρχουν χρήματα για την ενίσχυση των τραπεζών. Επιπλέον, η σκληρή αντιμετώπισή τους από την ΕΚΤ θα μπορούσε να υπονομεύσει την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να πείσει τις εμπορικές τράπεζες να δανείσουν στην πραγματική οικονομία. Αντιθέτως, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι περισσότερες τράπεζες έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της εποπτικής αρχής.

Αν και ορισμένες τράπεζες δεν θα περάσουν τις δοκιμασίες, δηλαδή θα θεωρηθεί ότι τα κεφάλαιά τους δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν ζημίες που θα προκύψουν από μια νέα κρίση, το πιθανότερο είναι πως η ΕΚΤ θα συμπεράνει ότι η πλειοψηφία των τραπεζών έχει αντιμετωπίσει τις αδυναμίες. Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κατανοούν ότι η κρίση τους δεν πρέπει να θεωρηθεί υπερβολικά επιεικής. Διατηρεί, δε, έντονες επιφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο που ορισμένες από τις τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Για παράδειγμα, τράπεζες στην Πορτογαλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία θα χρησιμοποιήσουν τον αναβαλλόμενο φόρο ώστε να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις της ΕΚΤ. Αλλες τράπεζες σε άλλες χώρες απλώς αύξησαν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ομως οι δοκιμασίες αντοχής ίσως να αποτελούν την τελευταία ευκαιρία ώστε να διαλυθεί το σύννεφο αβεβαιότητας που σκιάζει επί τόσα χρόνια την ευρωπαϊκή τραπεζική βιομηχανία. Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα των δοκιμασιών αντοχής είναι πιθανό να απέχει πάρα πολύ από το σενάριο περί σφαγής των τραπεζών «ζόμπι», δηλαδή αυτών των τραπεζών που είναι μεν ανοιχτές, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ αδύναμες ώστε να δανείσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή