Η γυναίκα που κλόνισε ένα θρόνο

Η γυναίκα που κλόνισε ένα θρόνο

5' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαδρίτη, Φεβρουάριος του 2012. Στο πολυτελές εστιατόριο El Landο εκείνο το βράδυ επικρατούσε αναστάτωση. Και όχι γιατί ο βασιλιάς της Ισπανίας βρισκόταν εκεί. Πολύ συχνά ο Χουάν Κάρλος απολάμβανε τα φημισμένα παϊδάκια του μαγαζιού. Ομως, αυτήν τη φορά κάτι περίεργο συνέβαινε. Μαζί του ήταν μόνο τα τρία παιδιά του: οι κόρες του Ελενα και Κριστίνα και ο διάδοχος του θρόνου, Φελίπε. Δεν συνοδεύονταν από συζύγους ούτε παιδιά. Απούσα ήταν και η βασίλισσα Σοφία. Και στο σεπαρέ στο οποίο δειπνούσαν η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. Φωνές ακούγονταν κάθε τόσο κι έπειτα οι τόνοι έπεφταν. Και η συζήτηση φούντωνε ξανά και ξανά… Μέχρι που, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το κατώφλι του εστιατορίου πέρασε μια εντυπωσιακή ξανθή γυναίκα. Διέσχισε την αίθουσα, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των θαμώνων, και κατευθύνθηκε προς το τραπέζι τους. Ηταν η πριγκίπισσα Κορίνα τσου Ζάιν Βιτγκενστάιν. Στο παλάτι δεν ήταν άγνωστη. Η παρουσία της ήταν συχνή σε δεξιώσεις και άλλες εκδηλώσεις. Εκείνη τη νύχτα, όμως, δεν έμελλε να συναντήσει τα παιδιά του Ισπανού μονάρχη ως κυρία της αριστοκρατίας, αλλά με μια άλλη ιδιότητα: της συντρόφου του πατέρα τους, την οποία σκόπευε σύντομα να βγάλει από το παρασκήνιο και να παρουσιάσει τοις πάσι ως γυναίκα της ζωής του!

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που δημοσίευσαν την επομένη την είδηση, τα βασιλικά τέκνα ουδόλως ξαφνιάστηκαν από το ειδύλλιο – το οποίο ήταν γνωστό από χρόνια. Σοκαρίστηκαν όμως από τη βιασύνη του Χουάν Κάρλος να ζητήσει διαζύγιο και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο πλευρό της ευειδούς Κορίνα. Εκείνη που πιο έντονα φαίνεται να αντέδρασε ήταν η, σχεδόν συνομήλικη με τη μέλλουσα… θετή μητέρα της, ινφάντα Ελενα! Δεν ξέρουμε σε τι είδους συμφωνία προχώρησαν τελικά, ποιες κινήσεις αποφασίστηκαν ώστε να βγει αλώβητη η βασιλική οικογένεια από τη θύελλα των επερχόμενων αποκαλύψεων. Ετσι κι αλλιώς, όλα έμελλε να ανατραπούν την άνοιξη της ίδιας χρονιάς.

Μαζί στο σαφάρι της ντροπής

Στα μέσα Απριλίου, ο Χουάν Κάρλος έφυγε για την Μποτσουάνα με την Κορίνα στο πλευρό του. Η εταιρεία εκείνης, άλλωστε, είχε διοργανώσει την εξωτική απόδραση. Στις σαβάνες της αφρικανικής χώρας επιδόθηκε σε σαφάρι ελεφάντων, αλλά όχι με την προσδοκώμενη επιτυχία. Ενα στραβοπάτημα, ένα πέσιμο, ένας σπασμένος γοφός και, φευ, ο ερωτευμένος μονάρχης κατέληξε να νοσηλεύεται στη Μαδρίτη. Αυτό δεν μπορούσε, φυσικά, να μείνει κρυφό. Οι Ισπανοί θα μάθαιναν ότι την ώρα που έκαναν αιματηρές θυσίες για να βγει η χώρα τους από την κρίση, ο βασιλιάς τους επιδιδόταν στο προσφιλές του αιματηρό σπορ, σ’ ένα πανάκριβο ταξίδι, μαζί με τη φίλη του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Σοφία, η οποία βρισκόταν στην Ελλάδα για τις διακοπές του Πάσχα, έμαθε για την εσπευσμένη επιστροφή του, αλλά δεν άλλαξε το δικό της πρόγραμμα. Και όταν γύρισε στην Ισπανία, τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο, τηρώντας τα προσχήματα, αλλά έμεινε στο δωμάτιό του μόλις δεκαπέντε λεπτά. Στο προσκεφάλι του, άλλωστε, ήταν μια άλλη γυναίκα.

Τα δύο χρόνια που ακολούθησαν, το ζευγάρι αναγκάστηκε να αλλάξει τη στρατηγική του και να αναβάλει τα σχέδιά του για δημοσιοποίηση της σχέσης του. Πρώτο μέλημα του Χουάν Κάρλος ήταν να αντιμετωπίσει το σάλο από τα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται, μαζί με την κόρη του Κριστίνα και τον γαμπρό του. Η ξανθή πριγκίπισσα έγινε και πάλι το μυστικό που έπρεπε πάση θυσία να μείνει κρυφό. Φέτος, όμως, ο «συναγερμός» φαίνεται πως έληξε. Ο θρόνος έχει πλέον περάσει στον Φελίπε, οι δικαστικές περιπέτειες δείχνουν να τελειώνουν και η δημοτικότητά του βρίσκεται στο ναδίρ. Πόσο πιο χαμηλά να πέσει; Τα δημοσιεύματα ότι το τέως βασιλικό ζεύγος οδεύει προς το διαζύγιο, έπειτα από 52 χρόνια κοινής ζωής, δεν ξάφνιασαν κανέναν. Πόσω μάλλον όταν εκείνος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού με την αγαπημένη του, στο πανάκριβο σπίτι της στο Τσέλσι του Λονδίνου… Ποια είναι, όμως, αυτή η γυναίκα που προκάλεσε σεισμό στον οίκο των Βουρβόνων;

Διψασμένη για χρήμα και τίτλους

Η Κορίνα Λάρσεν, όπως είναι το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στη Γερμανία από Δανούς γονείς. Ο πατέρας της ήταν αντιπρόσωπος στην Ευρώπη της βραζιλιάνικης αεροπορικής εταιρείας Varig. Δεν ήταν πλούσια η οικογένειά της, αλλά είχαν μια άνετη ζωή – κάτι που για εκείνη δεν ήταν ποτέ αρκετό, όπως λένε όσοι τη γνωρίζουν. Σπούδασε στην Ελβετία (απροσδιόριστου αντικειμένου οι σπουδές της και σίγουρα όχι πανεπιστημιακού επιπέδου) και στα 27 της παντρεύτηκε τον Αγγλο επιχειρηματία Φίλιπ Ατκινς, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Δεν είχε ακόμη εκδοθεί το διαζύγιό τους όταν έγινε ζευγάρι με τον δισεκατομμυριούχο Γκερτ-Ρούντολφ Φλικ, κληρονόμο της δυναστείας Mercedes-Benz, αλλά το ειδύλλιο, προς απογοήτευσή της, δεν οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας. Στο δρόμο της φιλόδοξης Δανής βρέθηκε κατόπιν ο Γερμανός πρίγκιπας Αλέξανδρος τσου Ζάιν Βιτγκενστάιν. Οι γονείς του εναντιώθηκαν στο ενδεχόμενο ενός γάμου: ήταν έντεκα χρόνια μεγαλύτερή του και με ένα παιδί. Αλλά εκείνος δεν υπέκυψε στην ασφυκτική πίεσή τους – ίσως και στην απειλή να τον αποκληρώσουν. Παντρεύτηκαν το 2005. Χώρισαν πέντε χρόνια μετά. Η Κορίνα έμεινε με ένα ακόμη παιδί -έναν γιο- και έναν τίτλο ευγενείας τον οποίο ήταν αποφασισμένη να κρατήσει με νύχια και με δόντια.

Η πρώτη φορά που συνάντησε τον Χουάν Κάρλος ήταν το χειμώνα του 2006 σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά στη Στουτγάρδη. Καθόταν στο τραπέζι του, τη φλέρταρε -στην αρχή συγκρατημένα και όσο εκείνη ανταποκρινόταν πιο τολμηρά- και οι Γερμανοί φωτογράφοι τούς απαθανάτισαν σε ένα μάλλον αμήχανο ενσταντανέ. Ο Ισπανός «γαλαζοαίματος» μαγεύτηκε από την ομορφιά της και τα γκριζογάλανα μάτια της. Τι κι αν ήταν 27 χρόνια μεγαλύτερός της; Η Κορίνα ανέκαθεν γοητευόταν από την εξουσία. Η σπίθα του έρωτά τους άναψε εκείνη τη νύχτα. Και η προσωπική περιουσία του, που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, πρέπει να ήταν ένα πολύ καλό… προσάναμμα.

Ανανέωσαν το ραντεβού τους για το καλοκαίρι, για το κυνήγι που θα διοργάνωνε στο κτήμα του ο δούκας του Γουεστμίνστερ. Στη βρετανική ύπαιθρο έγιναν ζευγάρι. Αν κρίνουμε από το παρελθόν του, μάλλον την υποτίμησε. Αυτός ο μανιώδης κυνηγός θηραμάτων και θηλυκών πίστεψε ότι θα είναι μία ακόμη περιπέτεια μέσα στις πολλές. (Σύμφωνα με το πρόσφατο βιβλίο «Η μοναξιά της βασίλισσας» της Πιλάρ Εϊρε, ο 76χρονος σήμερα Χουάν Κάρλος έχει συνευρεθεί με περισσότερες από 1.500 γυναίκες.) Διαψεύστηκε. Η Κορίνα με τον καιρό τού έγινε απαραίτητη. Αρχισε να τον συνοδεύει σε επίσημα ταξίδια. Μετακόμισε σε ένα πολυτελές διαμέρισμα, δυο βήματα από το παλάτι. Κέρδισε ολοένα και περισσότερο έδαφος στη ζωή του. Του στάθηκε ιδιαίτερα στην περιπέτεια της υγείας του (τον καλοήθη όγκο που αφαίρεσε από τον πνεύμονά του) και αυτό μέτρησε πολύ στην απόφασή του να επισημοποιήσει την πολυετή σχέση τους. Τους τελευταίους μήνες η αγαπημένη του εμφανίζεται σε δεξιώσεις και φωτογραφίσεις (όπως εκείνη για το εξώφυλλο του ισπανικού περιοδικού Hola!) με ένα εντυπωσιακό βραχιόλι του ελβετικού οίκου Audemars Piquet. Η τιμή του κοσμήματος (από πλατίνα, με δέκα διαμάντια 4-6 καρατίων) υπολογίζεται στα τρία εκατομμύρια ευρώ. Στο πίσω μέρος του, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, υπάρχει χαραγμένη η φράση «δικός σου για πάντα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή