Μόναχο / Γερμανία: Το Οκτόμπερφεστ σε αριθμούς

Μόναχο / Γερμανία: Το Οκτόμπερφεστ σε αριθμούς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη γιορτή μπίρας του κόσμου συμπληρώνει φέτος 181 χρόνια ζωής, ενώ διανύει τη δεύτερη εβδομάδα της με αριθμούς που -όπως πάντα- εντυπωσιάζουν!

Χρειάστηκαν μόλις 4 χτυπήματα για να ανοίξει το πρώτο βαρέλι ο Ντίτερ Ράιτερ και να δοθεί το σύνθημα για την έναρξη του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξι εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνιά της Γης αναμένεται να καταφτάσουν φέτος στο Μόναχο, και συγκεκριμένα στην περιοχή Theresienwiese, για να πιουν, να φάνε, να τραγουδήσουν και να χορέψουν, στο πλαίσιο του διάσημου Octoberfest, που φέτος πραγματοποιείται για 181η φορά, ήδη από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου. Δύο εβδομάδες, 6 μεγάλες γερμανικές ζυθοποιίες, 16 κιόσκια, 7 εκατομμύρια λίτρα μπίρας και σερβιτόροι ντυμένοι με τις παραδοσιακές βαυαρικές στολές είναι τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνουμε για τη μεγάλη διοργάνωση.

Και συνεχίζουμε: Σε τούτο το μεγάλο πάρτι δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποτιμούν το 7,5% με 8% αλκοόλ που περιέχει η μπίρα και βρίσκονται σε κατάσταση λιποθυμίας. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν και 15 κρεβάτια για την ανάρρωση όσων το παρακάνουν. Οσοι πάλι δεν βρίσκουν το δρόμο προς τις τουαλέτες και κάνουν την ανάγκη τους δημοσίως, καλούνται να πληρώσουν τσουχτερό πρόστιμο της τάξεως των 100 ευρώ. Ολη αυτή η κατανάλωση μπίρας είναι υπεύθυνη και για τα «τρελά» νούμερα ξεχασμένων αντικειμένων, που ανέρχονται σε 4.000 το χρόνο. Πέρυσι, για παράδειγμα, καταγράφηκαν 350 ξεχασμένα κινητά τηλέφωνα, 425 κλειδιά, 1.300 ρούχα, 1.000 διαβατήρια και 520 πορτοφόλια!

Αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ το φεστιβάλ πήρε το όνομά του από το μήνα Οκτώβριο, μόνο 58 φορές από τις 181 πραγματοποιήθηκε αυτόν το μήνα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχές οδήγησαν στη μετακίνηση της διοργάνωσης στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Η γιορτή της μπίρας γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, καθώς 168 εφαρμογές στο App Store της Apple σχετίζονται με το φεστιβάλ. Μεταξύ αυτών, σημειώνουμε την εφαρμογή που δείχνει σε πραγματικό χρόνο ποια τέντα έχει τον λιγότερο κόσμο ή αυτές που σε «μαθαίνουν» τα βήματα παραδοσιακών βαυαρικών χορών.

Στο μεταξύ, την επίσημη εφαρμογή του Οκτόμπερφεστ (Octoberfest.de) έχουν κατεβάσει πάνω από 75.000 χρήστες. Τι προσφέρει; Εφόσον βάλεις το ύψος, το βάρος σου και τον αριθμό ποτηριών που κατανάλωσες, σου κάνει μια εκτίμηση της ποσότητας αλκοόλ που περιέχεται στο αίμα σου και πόση ώρα θα κάνεις για να συνέλθεις!

Μια τέτοια διοργάνωση, όπως είναι φυσικό, δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει τεράστια κέρδη και στην ίδια την πόλη που τη φιλοξενεί, η οποία τις ημέρες του φεστιβάλ σημειώνει πληρότητα που αγγίζει το 100%, ενώ υπολογίζεται ότι τα χρήματα που εισπράττονται ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ το χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή