Προκαταρκτική κατά δήμων που αρνήθηκαν τον έλεγχο

Προκαταρκτική κατά δήμων που αρνήθηκαν τον έλεγχο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινικώς ελεγχόμενοι για τα αδικήματα της απείθειας και της παράβασης καθήκοντος είναι οι υπεύθυνοι των Δήμων Χαλανδρίου, Ζωγράφου, Λαρίσης, Πάτρας και Νίκαιας – Ρέντη, οι οποίοι αρνήθηκαν να συνδράμουν τους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τις μετατροπές των συμβάσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Μετά τις αναφορές του ΣΕΕΔΔ που διαβίβασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με γραπτή παραγγελία ζητεί από τις αρμόδιες Εισαγγελίες Εφετών να διενεργήσουν προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της απείθειας και της παράβασης καθήκοντος ή άλλα «που ενδεχομένως ήθελαν διακριβωθεί». «Παρακαλούμε να παραγγείλετε, σε αντεισαγγελέα Εφετών της υπηρεσίας που διευθύνετε, να ενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τυχόν τελέσεως αξιοποίνων πράξεων και ιδία αυτών της απείθειας (άρθρο 169 Π.Κ.) ή παραβάσεως καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.) ή άλλων που ενδεχομένως ήθελαν διακριβωθεί», αναφέρει στην παραγγελία που απέστειλε προς τις Εισαγγελίες Εφετών Αθηνών, Πειραιά, Πατρών και Λαρίσης η κ. Κουτζαμάνη. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός τονίζει ότι μετά την περάτωση της έρευνας επιθυμεί να ενημερωθεί επί του αποτελέσματος.

Η διαδικασία του ελέγχου των συμβάσεων πάντως συνεχίζεται. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με διευκρινιστικό σημείωμα ξεκαθαρίζει ότι ο έλεγχος για τη μετατροπή των συμβάσεων δεν αμφισβητεί τα κριτήρια του προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου, ενώ αφορά 35.200 συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν σε σύνολο 75.000 αιτούντων. Στο σημείωμα του υπουργείου διευκρινίζεται ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν «πληρούσε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις», ωστόσο υπήρχαν και ορισμένοι «που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία αυτή με δόλιο τρόπο». Στόχος των ελέγχων, όπως επισημαίνεται, είναι αποκλειστικά «η αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της δημόσιας διοίκησης και των δημοσίων υπαλλήλων», καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μετατροπές συμβάσεων που έγιναν με χρήση πλαστών δικαιολογητικών.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από 10 δήμους και από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς εκεί, βάσει των στοιχείων του ΑΣΕΠ, εντοπίστηκε ο κύριος όγκος μετατροπών συμβάσεων, ωστόσο σταδιακά θα επεκταθούν και σε άλλους φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου. Οπως ρητώς ξεκαθαρίζεται, όσοι εντοπιστούν να έχουν με υπαιτιότητά τους μονιμοποιηθεί με πλαστά πιστοποιητικά θα απολυθούν, ενώ αρμόδιο όργανο να αποφανθεί για τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων είναι το ΑΣΕΠ. Το κλιμάκιο ελέγχου υποχρεούνται να ζητήσει διευκρινίσεις από τον υπάλληλο πριν υποβάλει την αναφορά του στο ΑΣΕΠ ενώ το ίδιο υποχρεούται να κάνει και το ΑΣΕΠ πριν εκδώσει την απόφασή του.

Σε καταλήψεις καλεί η ΠΟΕ ΟΤΑ

Υπό κατάληψη θέλει τα δημαρχιακά μέγαρα σήμερα η ΠΟΕ ΟΤΑ, η ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της, η ΠΟΕ ΟΤΑ όρισε την 30ή Σεπτεμβρίου «Ημέρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και κάλεσε τους συλλόγους μέλη της σε καταλήψεις των δημαρχείων σήμερα από τις 10 π.μ. – 1 μ.μ. Η ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, προβάλλει δύο αιτήματα στη σημερινή κινητοποίηση: πρώτο, την αντίθεση στο κυβερνητικό σχέδιο αξιολόγησης και δεύτερο την άρνηση συνεργασίας στους ελέγχους για το εάν έγιναν νόμιμα οι μετατροπές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, σε περίπου 11.000 δημοτικούς υπαλλήλους. Στο τρίωρο των καταλήψεων οι εργαζόμενοι στους δήμους προβλέπεται να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις, ενώ σε ορισμένους δήμους θα πραγματοποιηθούν και σχετικές συνεδριάσεις των νεοεκλεγμένων δημοτικών συμβουλίων.

Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η αναμέτρηση της κυβέρνησης με τις δημοτικές αρχές, οι οποίες αρνούνται να συνεργαστούν στη διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου έλαβε ομόφωνη απόφαση όπου τονίζει πως δεν πρόκειται να παρέχει στοιχεία για τον επανέλεγχο συμβάσεων εργαζομένων, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, σε εφαρμογή του Ν. 4250/2014. Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο, μετά εισήγηση της δημάρχου κ. Τίνας Κατσαφάκη, δίνει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να απέχουν από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την επανεξέταση των συμβάσεων. Αντίθετα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε από τους εργαζόμενους του δήμου να επιτρέψουν στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης να ολοκληρώσουν τον επανέλεγχο των συμβάσεων. «Είναι βλακώδης η ιστορία της αξιολόγησης, αλλά θα συναινέσουμε με πόνο καρδίας και θα επιδιώξουμε να αλλάξει το σύστημα», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή