Brigitte Bardot: Η πιο ποθητή γυναίκα των 50s έκλεισε τα 80!

Brigitte Bardot: Η πιο ποθητή γυναίκα των 50s έκλεισε τα 80!

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Brigitte Bardot δεν ήθελε ποτέ να γίνει ηθοποιός. Όνειρό της ήταν να γίνει μπαλαρίνα, όμως μια φωτογραφία της σε γαλλικό, γυναικείο περιοδικό της άλλαξε τη ζωή. Η παριζιάνα καλλονή μπορεί να έκανε μια επιτυχημένη καριέρα στον κινηματογράφο και να έγινε σύμβολο ομορφιάς, πλήρωσε όμως το τίμημα της γοητείας της με μια πολυτάραχη προσωπική ζωή που την άφησε στα 80 της χρόνια να ασχολείται κυρίως με τα δικαιώματα των ζώων.

Η Marilyn Monroe άλλαξε τον τρόπο που ο κόσμος έβλεπε το σεξ. Το μακιγιάζ της, τα στενά ρούχα και το χαμόγελό της απέπνεαν μια σεξουαλικότητα που πολλές φορές έμοιαζε υπερβολική ή αφύσικη. Η Bardot είχε γαλλική φινέτσα και μια σεξουαλικότητα που έβγαινε με φυσικό τρόπο, άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή στο αμερικάνικο και το βρετανικό κοινό. Οι τέλειες αναλογίες, τα σαρκώδη χείλη και τα έντονα καστανά μάτια της σε συνδυασμό με την παιχνιδιάρικη διάθεσή της, την ανέδειξαν ως σύμβολο απόλυτης γυναικείας ομορφιάς και χάρης. Η σεξουαλικότητα ήταν μέρος του εαυτού της- παρά μια επίπλαστη εικόνα- που κατάφερε να επηρεάσει πολλές γυναίκες και άντρες της εποχής. Ήταν μια πρωτόγνωρη εικόνα που την εποχή της ασπρόμαυρης τηλεόρασης έκανε τη διαφορά. Με θαυμαστές ανθρώπους που άλλαξαν την πορεία της ποπ κουλτούρας, όπως οι Beatles, η Brigitte Bardot έμαθε στις γυναίκες της μεταπολεμικής περιόδου να ασχολούνται με την εμφάνισή τους και να μην νιώθουν τύψεις κάθε φορά που έδειχναν τη φυσική ομορφιά τους. Εξάλλου, η γυναικεία σεξουαλικότητα ήταν για πολλά χρόνια ταμπού στην μεγάλη οθόνη, κάτι που η Bardot ανέτρεψε: Ήταν ένα χαμογελαστό κορίτσι που με την απλότητά της κέρδισε τον θαυμασμό όλων των αντρών, ενώ ανέβασε τις πωλήσεις των μπικίνι καθιστώντας το απόλυτο ‘must-have’ της εποχής.

Η χαρούμενη εικόνα που έδειχνε μέσα από τις ταινίες και τις φωτογραφίες της, δυστυχώς, σταμάτησε να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα όταν η φήμη της την ξεπέρασε. Η γοητεία της κατέστρεψε την προσωπική της ζωή και τις σχέσεις της.  Ο πρώτος της γάμος με τον Roger Vadim, τον άνθρωπο που την ανακάλυψε και την σκηνοθέτησε στο ‘And God Created Woman’, τέλειωσε γρήγορα παρόλο που κατέληξε σε μια όμορφη φιλία. Οι τίτλοι των περιοδικών της εποχής όπως ‘ο διάβολος έπλασε την Bardot’ και ‘γατούλα του σεξ’ δεν επέτρεψαν στους άντρες που επέλεγε να έχει στο πλευρό της να την αγαπούν όπως έπρεπε. Οι περισσότεροι ένιωθαν κατώτεροι της, ‘ευνουχισμένοι’ από την δόξα της και την λατρεία που της έδειχνε ο κόσμος. Ο δεύτερος σύζυγός της, ο ηθοποιός Jacques Charrier, την ζήλευε τόσο πολύ που προσπάθησε να αυτοκτονήσει, ενώ ο γιος τους αναγκαστικά μεγάλωσε μακριά της. Ο τρίτος της γάμος με τον εκατομμυριούχο Gunther Sachs κράτησε μόλις τρία χρόνια, ενώ ο τραγουδιστής Sacha Distel την άφησε πριν ο κόσμος αρχίσει να τον αποκαλεί κύριο ‘Bardot’!

Η έλλειψη σταθερότητας στη ζωή της είχε πολύ άσχημη επίδραση στην ψυχολογία της ηθοποιού, η οποία αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ουκ ολίγες φορές, αλλά και την οδήγησε και σε κακές επαγγελματικές επιλογές. Απέρριψε ρόλους με τον Frank Sinatra, τον Steve McQueen και τον Marlon Brando για να αποφύγει την (περαιτέρω) δημοσιότητα, σε μια εποχή που δεν μπορούσε να ανοίξει το παράθυρο του σπιτιού της χωρίς να φωτογραφηθεί από τους paparazzi.   Μετά από 47 ταινίες και σε ηλικία μόλις 39 ετών αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα της στον κινηματογράφο και να ασχοληθεί με τα δικαιώματα των ζώων, ξεκινώντας το 1977 με την καμπάνια υπέρ της προστασίας της φώκιας. Πούλησε τα κοσμήματά της για να δημιουργήσει το ‘Brigitte Bardot Foundation’ και μέσα στα επόμενα 40 χρόνια ‘τσαλάκωσε’ τη δημόσια εικόνα της προκειμένου να προωθήσει τον σκοπό της. Το 1994 είχε κριτικάρει την απόφαση της Sophia Loren να ποζάρει με γούνα σε διαφήμιση, χαρακτηρίζοντας την ως ‘εξευτελιστική, αποκρουστική, αξιοθρήνητη και ανάξια’ που δέχθηκε χρήματα ‘λερωμένα με αίμα ζώων’.

Τα τελευταία χρόνια, το γαλλικό δικαστήριο έχει επιβάλλει 5 φορές πρόστιμο στην ηθοποιό για υποκίνηση ρατσιστικού και θρησκευτικού μίσους μετά από δηλώσεις της για την ‘ισλαμοποίηση της Γαλλίας’. Ο τέταρτος σύζυγός της, άλλωστε, είναι υποστηρικτής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος ‘Εθνικό Μέτωπο’. Οι απόψεις της για τη μοντέρνα τέχνη αλλά και τους ομοφυλόφιλους, τους οποίους έχει χαρακτηρίσει ‘φρικιά’ σίγουρα δεν την κάνουν πολύ δημοφιλή, ενώ πολλοί μιλούν για μια ομορφιά -εσωτερική και εξωτερική- που ξεθώριασε μέσα στα χρόνια. Η σημερινή εμφάνισή της, με τα μαύρα ρούχα, τα παραπανίσια κιλά, την μαγκούρα λόγω της αρθρίτιδας, και η απομόνωσή της στο σπίτι της στο Saint-Tropez ίσως της έδωσαν την ηρεμία που αποζητούσε τόσα χρόνια. Η Brigitte Bardot, στα 80 της χρόνια, δεν νοσταλγεί τις δοξασμένες μέρες του παρελθόντος κι όσο κι αν εμείς θέλουμε να την θυμόμαστε ως την πιο σέξι γυναίκα που πάτησε το πόδι της στη γη, η ίδια προτιμά να είναι απλά μια γυναίκα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή