Ελληνες μυούν Ρουμάνους στην εξωσωματική

Ελληνες μυούν Ρουμάνους στην εξωσωματική

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οι Ελληνες γιατροί είναι πολύ μπροστά στη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης». Η εν λόγω παραδοχή, γνωστή στους ιατρικούς κύκλους, αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, όταν προέρχεται από επίσημα χείλη, εν προκειμένω από τον Ρουμάνο υπουργό Υγείας, Nicolae Băniciou.

Σάββατο πρωί και στο Βουκουρέστι δεκάδες δημοσιογράφοι από έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα και τηλεόραση, συρρέουν για να καλύψουν τα αποτελέσματα από τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τον Ρουμάνο ομόλογό του στο πλαίσιο ημερίδας, που διοργάνωσαν οι Εταιρείες Ανθρώπινης Αναπαραγωγής των δύο όμορων χωρών.

Το ενδιαφέρον των Ρουμάνων είναι έντονο για την εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία δεν έχει εξελιχθεί ανάλογα στην πατρίδα τους. «Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν έλθει στο ιατρείο μου τρία ζευγάρια, που αναζητούσαν πληροφορίες ώστε να έρθουν στην Αθήνα για εξωσωματική» θυμάται σήμερα ο γυναικολόγος-μαιευτήρας κ. Ανδρέας Βυθούλκας, που εργάζεται στο Βουκουρέστι, αλλά συνεργάζεται με την κλινική «Γένεσις» στην Αθήνα. «Τον φετινό Σεπτέμβριο είναι εβδομήντα δύο». Η κατακόρυφη αύξηση είναι εύλογη, καθώς το ποσοστό επιτυχίας στη Ρουμανία κυμαίνεται στο 30%, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνάει πλέον το 55%. «Εχουμε εξασφαλίσει τον ανάλογο προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτουμε από το 2015 το κόστος για τον α΄ κύκλο εξωσωματικής», δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός, προκαλώντας ευφορία σε χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια. Εξετάζεται, μάλιστα, η δυνατότητα να χρηματοδοτείται η μετάβαση των δύσκολων περιστατικών στην Ελλάδα.

Ιατρικός τουρισμός

Απώτερος στόχος, βέβαια, είναι η εν λόγω διαδικασία να εξελιχθεί σε μορφή ιατρικού τουρισμού. «Ηδη έχουμε ζευγάρια που έρχονται στο κέντρο μας από 32 χώρες» επισημαίνει ο δρ Κώστας Πάντος, γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας και διευθυντής του «Γένεσις». Η Ελλάδα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, καθώς συνδυάζει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, ευέλικτη νομοθεσία αλλά και δυνατότητα θερινών και χειμερινών διακοπών, καθώς οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να μείνουν για αρκετές εβδομάδες στη χώρα. «Αν αυτή η τάση παγιωθεί, θα ωφελήσει μια μεγάλη γκάμα επιχειρηματιών, όχι μόνο τους γιατρούς», υπογραμμίζει.

Ωστόσο, πρόθεση των Ρουμάνων δεν είναι μόνον η… αύξηση του πληθυσμού, αλλά και η σταδιακή πρόοδος των δικών τους γιατρών. Πρόγραμμα e-learning με αντικείμενο την εξωσωματική γονιμοποίηση, προϊόν συνεργασίας μεταξύ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του «Γένεσις», διάρκειας εννέα μηνών, θα εξαχθεί στη Ρουμανία.

Ηδη πέρυσι 15 Ρουμάνοι γυναικολόγοι το παρακολούθησαν στα αγγλικά, ενώ φέτος που το πρόγραμμα θα διατίθεται και στα ρουμανικά, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 105 γιατροί, που για έξι μήνες θα μελετούν και θα εξετάζονται γραπτώς στη διδακτέα ύλη και εν συνεχεία θα κάνουν πρακτική άσκηση στην Ελλάδα. Οι δύο υπουργοί δεν έκρυψαν, όμως, ότι πρόθεσή τους δεν είναι μόνον να αυξηθεί η κινητικότητα μεταξύ Ρουμανίας και Ελλάδας.

«Στόχος μας είναι η συνεργασία γειτονικών χωρών με υψηλές επιδόσεις σε διαφορετικούς κλάδους της Ιατρικής και η προώθηση πακέτων ιατρικού τουρισμού σε πολίτες τρίτων χωρών», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Αν η Ελλάδα, δηλαδή, έχει αναπτύξει την εξωσωματική γονιμοποίηση, στη Ρουμανία λειτουργούν επιτυχώς οι μεταμοσχεύσεις και δη νεφρού.

«Υποψήφιοι» ταξιδιώτες-ασθενείς για παρόμοιες υπηρεσίες μοιάζουν να είναι οι Αμερικανοί, εκ των οποίων 1,2 εκατ. θα ταξιδέψουν φέτος σε άλλη χώρα για επίλυση ιατρικών τους θεμάτων.

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών

«Εντυπωσιάστηκα από τη λειτουργία των αντίστοιχων ΕΚΑΒ στη Ρουμανία», δήλωσε ο κ. Μάκης Βορίδης ενώπιον του Ρουμάνου ομολόγου του, «έχουμε κι εμείς να μάθουμε πολλά από εσάς». Πράγματι, τα τελευταία δύο χρόνια το ρουμανικό υπουργείο Υγείας αποφάσισε να «αξιοποιήσει» και τους πυροσβέστες, τους οποίους εκπαίδευσε και ως διασώστες. Ετσι, μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, το υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεσή του περισσότερα οχήματα και διασώστες. Παράλληλα, εγκατέστησε ένα «έξυπνο» λογισμικό μέσα στα οχήματα, που καθοδηγεί τον οδηγό στο κατάλληλο νοσοκομείο ανάλογα με τo είδος του περιστατικού. Οι καρποί των προσπαθειών είναι ήδη ορατοί, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας έχει μειωθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, οι κ. Βορίδης και Baniciou αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν από κοινού τρία workshops για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στα προγράμματα εξ αποστάσεως μετεκπαίδευσης, την αντιμετώπιση των έκτακτων, αλλά και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τον ιατρικό τουρισμό. Τέλος, οι δύο υπουργοί έθεσαν έναν ακόμα δυσεπίλυτο στόχο, να συσκεφθούν από κοινού για την αντιμετώπιση της φαρμακευτικής δαπάνης, μιας μάστιγας που «ταλανίζει» άλλωστε όλη την Ευρώπη.

Πέραν της Ρουμανίας ενδιαφέρον τόσο για το εξ αποστάσεως πρόγραμμα μετεκπαίδευσης γιατρών, αλλά και για την «αποστολή» άτεκνων ζευγαριών στην Ελλάδα έχουν εκδηλώσει εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου από τη Μολδαβία και τα Σκόπια. Πολλοί, μάλιστα, παρακολούθησαν και το εν λόγω συνέδριο. «Μέχρι σήμερα παρατηρούσαμε τη διαρροή εγκεφάλων από την Ελλάδα στο εξωτερικό, τώρα όμως οι όροι αντιστρέφονται, καθώς αρχίζουμε να εξάγουμε επιστημοσύνη», σημειώνει με ικανοποίηση ο δρ Πάντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή